“Neki dobiju više novca od donacija nego iz budžeta FBiH”

Podržana je inicijativa da se kroz izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda riješe problemi finansiranja malih općina u FBiH…

Dvadeset općina Federacije BiH ima problem u finansiranju, zbog čega se traže izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda. O ovom problemu bilo je riječi na nedavno održanom sastanku Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koji je podržao inicijativu načelnika Općine Pale-Prača Almina Ćutuka, prema kojoj bi svaka općina imala koeficijent od 0,5 pri raspodjeli javnih prihoda.

GRANTOVI

– Fiskalna praksa u FBiH pokazuje da imamo nekoliko desetina opština koje nisu samoodržive i koje imaju probleme sa ispunjenjem vlastitih obaveza prema zakonima o jedinicama lokalnih samouprava. Upravo zbog toga je ova inicijativa da se kroz izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda na nivou FBiH pokuša osigurati minimalni koeficijent. Mi smo prihvatili prijedlog načelnika Opštine Pale-Prača 0,5, ali je moguće govoriti i o nekom drugom koeficijentu. Trenutno su neke opštine iznad datog koeficijenta, a nekad su ispod i to im predstavlja probleme, pa bude situacija da više novca dobiju iz donacija nego iz budžeta FBiH, kaže za Oslobođenje Admir Čavalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma PFBiH.

Podrška Kantona traje duži niz godina, a krenulo se od 50.000 i sad je to izašlo na 350.000 KM, kaže Čakarić

Probleme koje imaju, kaže nam, općine rješavaju na osnovu domaće ili inostrane podrške, donacija, učestvovanjem u određenim grant programima…

– Možemo argumentovati kako je dobro da te opštine pokušavaju da što više učestvuju u evropskim i drugim projektima, prekograničnoj saradnji… Situacija ih motiviše, ali je cilj da se osigura neki minimum sredstava. Na stranu problem odlaska građana iz tih opština, a s druge strane nije osigurana budžetska stabilnost i onda je teško podmiriti osnovne funkcije jedinice lokalne samouprave. Zakonske izmjene je moguće realizirati, ali brinu rokovi. Sve skupa može trajati godinama, ali smo podržali inicijativu kako bismo pokrenuli proces. Kada će biti završen? Idealno bi bilo u roku od godinu, dvije, tri. Nažalost, praksa izmjene ovog zakona govori da to može trajati dosta duže, naglasio je.

Kada je riječ o općinama koje imaju najniže učešće u raspodjeli sredstava, uz Općinu Pale-Prača (0,052 posto), tu su i Dobretići (0,070). Ivo Čakarić, načelnik Dobretića, kaže za naš list da bi ovoj općini puno značilo ako bi došlo do izmjene Zakona.

– Moram reći da imamo znatnu pomoć Srednjobosanskog kantona, koji finansira plaće i da nije toga mi bismo mogli slobodno staviti ključ u bravu. Ta podrška kantona traje duži niz godina, a krenulo se od nekih 50.000 i sad je izašlo na 350.000 KM, rekao je on.

Podsjećamo da je u februaru ove godine Savez općina i gradova FBiH uputio inicijativu federalnom Ministarstvu finansija kojom su traženi razumijevanje i pomoć malim općinama koje imaju probleme u obavljanju osnovnih općinskih funkcija.

KVALITET USLUGA

– Proračunski prihodi (poreski i neporeski) nisu dovoljni kako bi pokrili osnovne rashodovne potrebe u ovim općinama. Savez apelira na Vladu FBiH da se prilikom kreiranja javnih politika i zakonskih akata, a posebno zakonskih rješenja koja se tiču pripadnosti i raspodjele javnih prihoda, odnosno raspodjele sredstava općeg granta i transfera iz proračuna FBiH, uzmu u obzir posebne rashodovne potrebe malih i fiskalno ranjivih općina. Imajući u vidu načelo da svi građani trebaju uživati isti obim i kvalitetu javnih usluga, obraćamo se sa inicijativom da se posebna pažnja u planiranju proračuna obrati na male općine, navodi se u dopisu koji potpisuje Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autorica: Amela Lončarić)