Svečana akademija i prijem za sto godina institucionalnog javnog zdravstva u BiH

Svečanom akademijom i prijemom Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine obilježit će u utorak u Sarajevu 100 godina institucionalnog javnog zdravstva u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom na jednom mjestu okupit će se predstavnici relevantnih regionalnih i domaćih ustanova i organizacija koje su svojim djelovanjem doprinijele očuvanju i unapređenju javnog zdravlja, a svečanosti će prisustvovati i predstavnici vlasti svih razina u BiH te mnogobrojni drugi gosti i prijatelji Zavoda, rečeno je na konferenciji za novinare.

– U proteklih sto godina mi smo, kada se gleda s organizacijskog aspekta, puno učinili jer, osim same institucionalne organizacije kroz zdravstvene ustanove, javno zdravstvo se razvilo kao jedna posebna disciplina u samom zdravstvu, razvijene su i specijalizacije koje su važne za razvoj samog javnog zdravstva te na svim medicinskim fakultetima, stomatološkim i fakultetima zdravstvenih studija se proučavaju javno-zdravstvene discipline – kazao je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić.

Dodao je kako će kroz okupljanje u utorak i svečanu akademiju ostvariti komunikaciju sa svim partnerima, razmijeniti promišljanja vezana za ono što je ranije urađeno te razgovarati o onome što će raditi u budućnosti.

Na svečanoj akademiji, kaže Skočibušić, planirana su dva panela, te će na prvom biti riječi o važnosti međunarodne saradnje u javnom zdravstvu, dok će se na drugom s predstavnicima kantonalnih zavoda za javno zdravstvo govoriti o samim izazovima, problemima te dobrim praksama kako se to na terenu radi javnozdravstveno i što bi se moglo unaprijediti u budućnosti.

Pomoćnica direktora Zavoda i voditeljica Sektora javnog zdravstva Aida Ramić Čatak istakla je kako analize pokazuju da ne postoje idealni savršeni sistemi nego samo oni koji se kontinuirano unapređuju prateći potrebe zdravlja stanovništva i racionalno korištenje resursa.

– U tome i leži specifičnost djelovanja institucionalnog javnog zdravstva koje nema granice u disciplinama. Iako govorimo o institucionalnom javnom zdravstvu ne bih da zaboravim i one zbog kojih smo ovdje, a to su naši građani i stanovništvo kao izvaninstitucionalni, ali veoma značajan segment javnog zdravstva te ovom prilikom ispred Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH poručujem da ostajemo u službi zaštite zdravlja stanovništva FBiH s apelom da građani kroz odgovorni odnos prema zdravlju i zdrave izbore pomažu ne samo sebi u očuvanju zdravlja, nego i nama kako bi zdravstveni sistem racionalno i učinkovito odgovorio na potrebe svih nas – poručila je Ramić Čatak.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Mario Obrdalj)