Sigurnom pobjedom protiv Slavije ekipa Slobode predstavila se tuzlanskoj publici u novoj sezoni

Košarkaši Slobode u okviru drugog kola Prvenstva BiH dočekali su ekipu Slavije 1996 u prvoj domaćoj utakmici kada je riječ o sezoni 2023/24. Crveno-crni su se fantastično predstavili tuzlanskoj publici te su na parketu Mejdana ubjedljivo savladali goste iz Istočnog Sarajeva što je za ekipu iz Tuzle druga vezana pobjeda nakon pobjede protiv Širokog na Pecari u prvom kolu. Dileme o ishodu susreta u Mejdanu nije bilo, a Sloboda je pobjedom protiv Slavije potvrdila odličnu formu na otvaranju nove sezone koju su igrači trenera Vidačića startali serijom 2-0.

Iako je pitanje pobjednika bilo jasno većim dijelom susreta, prva četvrtina ponudila je izuzetno neizvjesan i rezultatski izjednačen meč. Obje ekipe bile su napadački raspoloženo što je rezultiralo efikasnom četvrtinom sa zbirom od čak 53 poena nakon koje su blagu prednost imali domaći košarkaši. Domaći tim napadački nastavlja u istom ritmu, ali podižu agresivnost odbrane što je bilo dovoljno da već u drugom periodu igre ostvare značajnu prednost i sa dvocifrenim plusem odu na zasluženi odmor pri rezultatu 55:42.

Potpunu napadačku rapsodiju ekipa Slobode ponudila je u trećoj dionici susreta kada su koš gostiju zatrpali sa čak 32 poena. Igrači Slavije nisu imali rješenje za napadačku igru domaćih, a istovremeno nisu mogli niti napadački ozbiljnije odgovoriti i tako ugroziti prednost crveno-crnih. Sloboda je u posljednjih 10 minuta igra spustila tempo igre, ali je dvocifrena prednost na njihovom kontu i dalje bila nedostižna za goste. Domaći su utakmicu mirno priveli kraju za slavlje druge pobjede u nizu i konačni rezultat 103:77 (28:25; 27:17 32:19; 16:16).

Tuzlanski tim počastio je domaću publiku u Mejdanu sa novih 100 poena, a čak šest igrača imalo je dvocifreni broj postignutih poena. Ekipu je predvodio Ismet Sejfić sa double-double učinkom od 27 poena i 13 skokova dok je atraktivnim zakucavanjima atmosferu podizao i do 24 ubačena poena stigao Devine Eke. Po 12 postignutih poena imali su Haris Andelija i Jasmin Jakupović, a po 10 poena zabili su još Asim Gutić i kapiten ekipe Đorđe Lelić. Kod gostiju je najkorisniji bio kapiten Darko Damjanović sa 18 poena, a pratio ga je David Maran koji je ubacio 17 poena.

Ekipa Slobode ostvarila je drugu vezanu pobjedu na otvaranju sezone i sada se nalazi u seriji od 2-0 dok je tim iz Istočnog Sarajeva nakon dva odigrana kola još uvijek bez trijumfa. Crveno-crni nemaju puno vremena za odmor budući da u narednom kolu idu na novo gostovanje, a sljedeći protivnik Slobode biti će ekipa Posušja koja je poražena u prethodna dva odigrana susreta u novoj sezoni.

(TIP/Izvor: OKK Sloboda)