Svijet je zaludjela dijeta sa svježim sirom. Ima li smisla?

Uprkos neprivlačnoj estetici svježeg sira, on ima niz nutritivnih prednosti. Štoviše, ova namirnica osvaja TikTok, gdje je dijeta sa svježim sirom postala pravi hit.

Prema izvješćima o prodaji, svježi sir doista se više kupuje u posljednje vrijeme, a za to su zaslužni korisnici TikToka, koji promiču ovu namirnicu i ističu njezine dobrobiti. Ima li to smisla?

Što je dijeta sa svježim sirom?

Oznaka #cottagecheesediet ima milijune pregleda na TikToku. Influenceri preporučuju obroke koji uključuju svježi sir, senf, povrće i kobasice. Tvrde da takav režim prehrane može pomoći u mršavljenju. Uspjeh dijete temelji se na niskom udjelu kalorija i visokom sadržaju proteina koji povećavaju sitost.

Treba imati na umu da svježi sir ima prednosti, ali restriktivne dijete nisu dugoročno korisne za zdravlje. Najbolji način da na održiv način skinemo kilograme jest da se dosljedno pridržavamo kalorijskog deficita prateći prehranu koja se sastoji od cjelovitih namirnica. To ne znači da takva dijeta ne može uključivati svježi sir.

Koje su prednosti svježeg sira?

U 100 grama svježeg sira nalazi se 11 grama proteina i nešto manje od 100 kalorija, zbog čega je odličan dodatak prehrani tijekom prve faze gubitka masti.

Svježi sir bogat je kalcijem, vitaminima B, fosforom i selenom, a neke vrste sadrže probiotike koji su korisni za probavu i zdravlje crijeva. Također, svježi sir je hrana koja izaziva sitost, što znači da ćemo manje biti gladni ako ga uključimo u svoje obroke, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Pexels)