Hoće li vlast u FBiH platiti ceh previranja na kantonalnom nivou? – “Turbulencije treba očekivati”

Vlast na nivou Federacije BiH preživjet će političke turbulencije koje se ovih dana dešavaju u nekoliko kantona, smatraju sagovornici Oslobođenja, zastupnici političkih stranaka u federalnom Parlamentu koje čine parlamentarnu većinu.

BIT ĆE NEZADOVOLJNIH

Iako većina koju čini 51 poslanik djeluje na ivici, nakon Kongresa SDA nije isključeno da će biti nezadovoljnika koji će dati podršku aktuelnoj vlasti, izjavio je za naš list Razim Halkić, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Podsjećamo da je pala vlada u ZDK-u, a u Sarajevu će 25. oktobra biti održana sjednica Skupštine KS-a, kada će se pred poslanicima naći ostavka premijera Nihada Uka i Odluka o razrješenju Vlade KS-a. U HNK-u je na pomolu formiranje vlasti koju će uz HDZBiH i SDA činiti još SDP i NES, a vlast je poljuljana u TK-u i u USK-u.

– Svaki kanton je specifičan. Ako krenemo od mog kantona – USK-a, tu imamo političke partije koje ne egzistiraju u drugom kantonu kao što je, recimo, HNK i onda se tu većine sastavljaju onako kako je moguće. Mi znamo da je u HNK-u već osam godina tehnička vlada i da nije bilo promjene vlasti. U zadnji momenat se DF povukao iz te priče i ne vjerujem da će se to odraziti na federalni i državni nivo. Da se na Kongresu SDA nešto drastično desi, možda bi moglo doći do nekih promjena. Ali, kako se očekuje da će to proći, sumnjam da će na višim nivoima biti promjena, kaže Halkić.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, ne krije razočarenje nakon najava da bi vlast u HNK-u mogli činiti HDZBiH, SDA, SDP i NES. Upitali smo ga hoće li se dešavanja u tom i drugim kantonima odraziti na federalni nivo?

– S obzirom na političke okolnosti u BiH, ništa ne bi trebalo čuditi ni nas koji se bavimo tim poslom ni zainteresiranu javnost u FBiH. Vrlo teške su procedure promjene vlasti u FBiH, ali sve je to sustav spojenih posuda i sve je to u nekom obliku povezano. Sve to će utjecati na odnose među političkim akterima koji čine većinu na nivou FBiH i u pojedinim županijama, tako da je očekivati neke turbulencije, a je li realno očekivati novu većinu, u ovom trenutku je teško procijeniti. Ali, sigurno će se neki procesi na tom tragu događati, kaže Cvitanović za Oslobođenje.

Ističe da je Devedesetka hladno reagirala na događaje u HNK-u i smatra da je ta stranka najozbiljniji stabilizirajući faktor bilo kakve većine u tom kantonu.

– Koliko vidim, HDZBiH je apsolutno protiv da Devedesetka sudjeluje u vlasti. S tim mi problem nemamo. Mi ćemo biti kvalitetna oporba, ako ne budemo dio vlasti, borićemo se za svoje ideje. Naročito sam razočaran zato što se mi i HDZBiH prelijevamo i za lokalne izbore u različitim općinama, gdje moramo ići u različite županije. Ali, ako je to stav, ja ga poštujem i sigurno ćemo znati odgovoriti na to, poručio je.

Na pitanje da li će to biti odgovor na federalnom nivou, odgovara: “Čuvat ćemo svoju stranačku poziciju, ali nećemo ugroziti reformske procese i europski put BiH”.

Amra Junuzović-Kaljić, zastupnica NiP-a u Predstavničkom domu PFBiH, kaže da situacija, koja je nemirna u nekim kantonima, ne doprinosi boljem funkcionisanju ni kantona ni FBiH.

– Kad je federalna vlast u pitanju, Vlada FBiH je kompaktna i to je velika prednost. Opoziciji je u interesu da drži taj nemir u kontinuitetu, ali kad sve podvučemo, na funkcionisanje koalicije na nivou FBiH neće se negativno odraziti dešavanja na kantonalnim nivoima. Drugo je šta bi opozicija željela, a šta je u svemu tome istina. Svi ti nemiri koje opozicija izaziva pokušavajući destabilizirati vlasti na kantonalnim nivoima, sa sigurnošću kažem da će završiti neuspjehom, istakla je.

INTERVENCIJE OHR-A

Poslanik SDA u Predstavničkom domu PFBiH Adnan Efendić ističe kako vlast nije formirana u skladu sa Ustavom i da je nisu formirali oni koji su dobili povjerenje građana, zbog čega je takva vlast teško održiva.

– Onda nastaju krize, odnosno nemogućnost implementacije želja pojedinaca koji su sklopili takve većine. U federalnom Parlamentu može doći do prekompozicije većine. Međutim, ustavno uređenje je takvo da se teško može promijeniti izvršna vlast na nivou FBiH, pogotovo bez volje HDZ-a BiH koji ima predsjednicu FBiH i bez volje SDP-a koji ima potpredsjednika, osim ukoliko bi se nastavilo intervenisanje visokog predstavnika da se suspenduje Ustav, što ne podržavamo. Bio je prioritet da se zasjedne u vruće političke fotelje, da se preuzme vlast, a interesi građana su bili u drugom planu, smatra Efendić.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autorica: Amela Lončarić)