Foto: U BKC TK promovisana knjiga „Deseta vrata pakla“, autora Rezaka Hukanovića

„Deseta vrata pakla“, knjiga autora Rezaka Hukanovića, koja govori o zločinima počinjenim u logorima smrti Omarska i Manjača tokom 1992. godine, promovisana je sinoć u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona.

Autor je tako svoj roman koji ima 10 izdanja i prevode na norveški, njemački, turski, italijanski i engleski jezik, nakon brojnih promocija širom Bosne i Hercegovine i svijeta od Evrope do Australije, predstavio i u Tuzli.

Rezak Hukanović je u ljeto 1992. pola godine proveo kao zarobljenik u logorima smrti Omarska i Manjača. Svoja iskustva svojedobno je zabilježio u knjizi koja je doživjela čak 10 izdanja. Knjiga “Deseta vrata pakla” dokumentarno je svjedočenje sudionika događaja koji danas tonu u zaborav.

“Ovakva knjiga piše se iz potrebe da od zaborava spasimo jedno od najtraumatičnijih mogućih ljudskih iskustava, a čita se iz dužnosti da upoznamo krajnje granice čovjeka, i u dobru a posebno u zlu”-kazao je autor knjige.

Rezak Hukanović je redovni član Društva pisaca Bosne i Hercegovine i do sada je objavio desetak knjiga, što zbirki pjesama. Akter je u mnogo dokumentarnih filmova koji tretiraju tematiku logora za Bošnjake i Hrvate u ratnim godinama u Bosni i Hercegovini.

(TIP)