EPBiH kupuje dodatnih 400.000 tona uglja za više od 70 miliona KM

Elektroprivreda BiH raspisala je tender za dodatnih 400.000 tona uglja, a procijenjena vrijednost nabavke veća od 70 miliona KM, javlja Akta.ba

Tender je objavljen nakon što je Vlada FBiH odobrila nabavku.

“Usvojenim zaključkom zadužena je Elektroprivreda BiH da nabavi dodatnih 400.000 tona uglja u 2024. za realizaciju elektroenergetskog bilansa za 2024. godinu, kvaliteta koji je deklarisan za rad u kotlu u termoelektrani Kakanj, te po cijenama koje mogu biti različite od cijene utvrđene Odlukom Vlade FBiH od 16.12.2021. godine u skladu sa potrebama iz Elektroenergetskog bilansa JP EP BiH”, saopćeno je nedavno iz Vlade FBiH.

Kako se navodi u pozivu, ugalj se nabavlja za potrebe Termoelektrane Kakanj a postupak će biti sproveden u dvije faze, fazu pretkvalifikacije i fazu dostavljanja počenih ponuda, pregovaranja i dostavljanja konačne ponude. Postupak e-akucije za kupovinu 400.000 tona uglja predviđen je sa prevozom.

Iz Elektroprivrede BiH je ranije za Akta.ba rečeno da su primorami da ugalj kupuju na tržištu jer ne mogu angažovati ukupne raspoložive kapacitete, ostvariti planiranu proizvodnju električne energije.

“Rudnici uglja posjeduju dovoljno stručne radne snage, mehanizacije i opreme da zadovolje potrebe termoelektrana za ovim energentom, ali problemi zapuštenosti okopnih polja i radne discipline doveli su JP Elektroprivreda BiH u ovu situaciju”, istaknuto je. Ugalj su nabavljali od posuškog Lagera.

Inače, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine u periodu januar-septembar 2023. godine ostvarila je negativan finansijski rezultat u iznosu cca 50 miliona KM.

Negativno poslovanja, kako ističu iz ove kompanije, uzrokovano je prvenstveno kontinuiranim smanjenjem isporuka uglja iz rudnika Koncerna EPBiH u periodu 2020-2022.godina, koje je nastavljeno i do septembra ove godine, povećanjem cijene uglja i troškova njegovog prijevoza, smanjenjem proizvodnje električne energije i bilansnih viškova kojima su, plasiranjem na tržištu, nadoknađivane razlike u odnosu proizvodna – prodajna cijena za javno snabdijevanje.

(TIP/Foto: ILustracija)