Foto: Stiže novi Renault 4. Evo šta znamo

Legendarna četvorka će dobiti nasljednika, a mnogi se pitaju hoće li naslijediti karakteristike prethodnika.

Već sada možemo reći da većim dijelom neće. Prije svega jer R4 neće biti tako dostupan. Kao i R5, bit će to električno pokretan model retro dizajna, a u slučaju četvorke govorimo o svojevrsnom crossoveru.

Renault je ovaj model najavio još 2021. godine kao dio električne strategije, a tada nam je pokazao svjetla i prednju masku, kao i siluetu vozila. Godinu kasnije u Parizu je na tamošnjem salonu debitirao koncept 4Ever Trophy, piše Index.hr.

I upravo je taj koncept otkrio u kojem smjeru će ići novi Renault 4. Bit će to crossover osjetno većih dimenzija, s atraktivnim offroad detaljima i avanturističkim duhom. Naravno, pritom valja smanjiti kotače, dodati konvencionalna rješenja i nešto diskretniji prednji poklopac.

Realno će model ići na preko četiri metra duljine, ali će se vjerojatno zadržati na razini broj manjoj od Captura. To ne znači da će biti manje prostran. Naprotiv, električni pogon će povećati kabinu, a minimalistički dizajn olakšati doživljaj interijera. Spominju se i detalji poput integracije mobilnog telefona kao što to radi Dacia, kao i primjena reciklirajućih materijala. Citroen u toj domeni jako dobro pokazuje smjer francuske škole.

O pogonu se najmanje zna. Osnovu će model dijeliti s R5, pa i Alpine A5, ali ovdje ne očekujemo velike brojeve. Doseg je Renault već najavio u domeni od 400 km, a otvorena opcija ostaje AWD verzija s pogonom na sve kotače. Takav R4 bi bio itekako zanimljiv.

I na kraju recimo kako su se na webu pojavili brojni renderi novog modela, a posljednje je ponudio i Carscoops. Možete ih vidjeti ovdje.

(TIP)