Piletina sa povrćem u sosu od sira

Piletina koja se topi u ustima.

Sastojci:

  • 400 g pilećeg bijelog mesa
  • jedna glavica svježe brokule
  • 150 g ribanog sira
  • Sol, biber, bijeli luk
  • 2 kašike prezli

Za umak:

  • 50 g maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 600 ml mlijeka
  • 150 g ribanca
  • Sol, biber, po želji muškatni oraščić
  • 200 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:

Brokulu očistite i odvojite na cvjetove. Stavite je kuhati pet minuta u kipuću posoljenu vodu.

Za to vrijeme pileća prsa narežite kockice i prepržite ih na maslacu.

Pripremite umak. Na maslacu prepržite brašno, maknite s vatre i dodajte mlijeko neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Dodajte vrhnje za kuhanje i sir, začinite i kuhajte na laganoj vatri sve dok se ne zgusne.

Dublju posudu premažite s maslacem i pospite prezlama. Pomiješajte brokulu i piletinu pa ju stavite u posudu. Prelijte gotovim umakom, a na kraju pospite naribanim sirom.

Pecite 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni, piše Zadovoljna.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)