Jesenja namirnica koja snižava pritisak, smanjuje rizik od bolesti srca i jača imunitet

Bundeva je mnogima jedna od omiljenih jesenjih namirnica, a osim odličnog ukusa, ima i brojne zdravstvene prednosti.

Kako objašnjavaju nutricionisti, bundeva je bogata hranljivim materijama kao što su vitamin A, vitamin C, kalijum, vlakna i beta-karoten. Ovi hranljivi sastojci imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja našeg tijela na nekoliko načina, piše „Healthline“.

Zdravija i ljepša koža

Prije svega, ljudi koji redovno konzumiraju ovu namirnicu imaće zdraviju kožu.

Razlog za to je velika količina beta-karotena, koji se u našem tijelu pretvara u vitamin A i tako pomaže u zaštiti ćelija kože od oštećenja štetnim UV zracima.

Takođe, vitamin C je odličan kada je u pitanju hidratacija kože, ali i stimuliše stvaranje kolagena, koji kožu čini ljepšom, elastičnijom i sjajnijom.

Jačanje imuniteta

Isto tako, dijetetičari objašnjavaju kako je bundeva odlična kada je u pitanju jačanje našeg imuniteta.

Mnoga istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ove namirnice doprinosi većoj otpornosti našeg organizma i samim tim ćemo ređe biti bolesni.

Manji rizik od bolesti srca i krvnih sudova

Zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma u ​​bundevi, redovna konzumacija dovodi do sniženja krvnog pritiska i smanjenja rizika od srčanih oboljenja.

Pored toga, ova ukusna i zdrava hrana sadrži i antioksidante za koje je dokazano da pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu i smanjenju rizika od hroničnih bolesti, prenosi Index.hr.

(TIP/Foto: Pixabay)