Foto: Cum grano salis: Nagrada Meša Selimović dodijeljena Bori Ćosiću za roman „Bergotova udovica“

Nagrada “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na jezičkom govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije dodijeljena je Bori Ćosiću za roman “Bergotova udovica” u 2023. godini. Žiri koji je donio ovu odluku sastojao se od Semezdina Mehmedinovića (predsjednik žirija), Andreje Lešić, Mirjane Đurđević, Andreja Nikolaidisa i Branka Čegeca.

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić čestitajući autorima na nominacijama, a posebno  Bori Ćosiću na dobijanju ove prestižne nagrade, kazao je: “Književnost I kultura nemaju granice. Kultura I književnost su ono što sve nas povezuje. Ovo je najveća nagrada ne samo u Bosni I Hercegovini, već u čitavoj regiji.Ove godine smo  imali 19 romana koje su autori predali na ovo takmičenje na susretima Cum grano salis.”

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Meša Selimović”, Bora Ćosić, istakao je da mu je bilo lijepo boraviti u Tuzli i da je posljednji put bio u gradu prije više od 50 godina. Zanimljivo je da je Ćosić poznavao Mešu Selimovića i da se s njim družio. Bora Ćosić je rođen 1932. godine, što ga čini najstarijim dobitnikom ove nagrade do sada. Bora Ćosić je izrazio svoje zadovoljstvo povodom dobijanja ove prestižne nagrade, te je kazao:”Svaka nagrada ne dolazi direktno autoru, nego delu. Ovu nagradu je dobila Bergotova udovica a ne ja. Ubeđen sam da između autora I dela postoji jedna apsolutna minimalna veza. To je doista tako jer ljudsko telo je samo jedno mesto gde se proizvodi duh I sve što iz tog duha proizlazi.”

Osim romana Bore Ćosića, u užem izboru za nagradu bili su nominovani i sljedeći romani: Aleksandar Bečanović – “Planinski orao” (Nova knjiga, 2022); Mirjana Drljević – “Niko nije zaboravljen i ničega se ne sjećamo” (Booka, 2022);  Robert Perišić – “Brod za Issu” (Sandorf, 2022) i Milan Tripković – “Klub istinskih stvaralaca” (Fabrika knjiga, 2022).

Odluka žirija i dodjela ove nagrade su značajni događaji u književnoj zajednici regiona, a nagrada “Meša Selimović” ima dugu tradiciju i priznaje izvanredna književna djela.

(TIP)