Foto: Medvjedi, ptice i kenguri: Kandidati za komične fotografije životinja

Objavljeni su finalisti ovogodišnjeg takmičenja Comedy Wildlife Photography Awards. U nastavku selekcija onih koji su prošli dalje među hiljadama profesionalnih i amaterskih prijava iz cijelog svijeta, zajedno s komentarima fotografa.

Pobjednici će biti objavljeni 23. novembra

Jason Moore, snimljeno u Perthu, Australija

“Vozio sam kraj gomile zapadnih sivih kengura koji su se hranili na otvorenom polju ispunjenom atraktivnim žutim cvijećem. Imao sam fotoaparat sa sobom, pa sam zastao kako bih napravio nekoliko fotografija. Odjednom sam primijetio da je ovaj kengur zauzeo šaljivu pozu – meni izgleda kao da vježba sviranje na svojoj zračnoj gitari.”

Tzahi Finkelstein, snimljeno u dolini Jezreel, Izrael

“Močvarna kornjača je iznenađena i smiješi se vretencu koji joj leži na nosu.”

Allen Holmes, snimljeno u RSPB Minsmere, UK

“Posjetio sam Suffolk na nekoliko dana kako bih pokušao pronaći nekoliko ciljnih vrsta, ali sam odlučio skrenuti do RSPB-ovog rezervata Minsmere. Bio je vruć dan i rashlađivao sam se u jednom od skloništa za ptice. Kad sam primijetio ovu egipatsku gusku kako leti prema ovom malom otoku, odmah sam se usredotočio na avocetu, znajući da će nasrnuti.”

Paul Goldstein, fotografija snimljena u Masai Mara, Kenija

“Znam da to nije ptica i tehnički nema sposobnost letenja, ali ne možete zamjeriti ovom leopardu na trudu da se digne u nebo. Zapravo su ga gnjavila tri mlada geparda i bio je posebno lošeg temperamenta kao što se može primjetiti.”

Brigitte Alcalay Marcon, fotografija snimljena u Nacionalnom parku Kruger, Južna Afrika

“Ovaj mladi chacma pavijan sjedi na majčinim leđima i izigrava blesu.”

Adrian Slazok, istočna obala Engleske

“U kasnu jesen tuljani napuštaju Sjeverno more kako bi dobili svoje mlade.”

Christian Hargasser, Masai Mara, Kenija

“Ova fotografija je snimljena navečer pri slabom svjetlu u Masai Mara.”

Thomas Vijayan, snimljeno u Nacionalnom parku i rezervatu Katmai, Aljaska, SAD

“U Nacionalnom parku Katmai grizlija ima u izobilju i stoga je to raj za fotografe. Međutim, ovdje je priznaćete jedinstven kadar.”

Delphine Casimir, fotografija snimljena na Baliju

„Ova slika je napravljena u šumi majmuna u Ubudu na Baliju. Ovo je ludo mjesto gdje su majmuni kraljevi.”

Jacek Stankiewicz, fotografija snimljena u šumi Bialowieza, Poljska

“Uhvatio sam ovu scenu dok sam promatrao ptice u Bialowieskoj šumi. Roditelji su još uvijek hranili mladog zelenka, međutim, s vremena na vrijeme ptice su izgledale kao da se svađaju.”

Lara Mathews, snimljena u Melbourneu, Australija

“Snimljeno u Westerfolds Parku, prekrasnom i iznenađujuće divljem džepu zemlje u istočnom predgrađu Melbournea, poznatom po populaciji kengura. Grupa je uživala u jutarnjem suncu kada je ovaj malac odlučio postati blesav i okušati se u boksu.”

Jacques Poulard, snimljena u Spitsbergenu, Norveška

“Ova slika je snimljena u Spitsbergenu tokom vrlo hladne zime. Bijeli tetrijeb dolazi prema meni i izgleda kao snježna grudva s očima.”

John Blumenkamp, Nacionalni park Grand Teton, SAD

“Ova velika siva sova provela je veći dio poslijepodneva veličanstveno pozirajući i izgledajući, pa, mudro. Ali na trenutak ili dva nakon elegantnog istezanja, on/ona bi se opustila i pogledala kao da pita ‘je li više prošao ponedjeljak?’.”

Khurram Khan, snimljeno na otoku Barter, Aljaska, SAD

“Ovo mladunče polarnog medvjeda smatralo je ovo drvo prilično zabavnim i igralo se s njim da bi najednom prestao i ustao, koristeći ga gotovo kao što to ponekad čini performer.”

Zoe Ashdown, fotografija snimljena u Yorkshireu, UK

“U RSPB Bempton Cliffs, svake godine između marta i oktobra, oko pola miliona morskih ptica koristi kredaste litice koje se uzdižu iznad Sjevernog mora kako bi se gnijezdile i podizale porodice. Ganneti se pare za cijeli život i vraćaju se u isto gnijezdo iz godine u godinu kako bi podigli svoje mlade. Sigurno ležeći na vrhu litice, mogla sam promatrati njihovu privrženost svaki put kad bi se jedan od njih vratio u gnijezdo. Imaju ritual pozdravljanja, trljaju kljunove i isprepliću vratove; tako jačaju svoju vezu. Ali to je također sjajna prilika da ih uhvatite u raznim pozama. Nisam shvatila da sam napravila ovu sliku dok nisam došla kući, ali čim sam je vidjela glasno sam se nasmijala. Izgledaju kao ponosni roditelji, poziraju sa svojom bebom – definitivno jedna za porodični album.”

Sve fotografije su vlasništvo Comedy Wildlife Photography Awards 2023.

(TIP/Izvor: federalna.ba/BBC/Foto:  DELPHINE CASIMIR/COMEDY WILDLIFE PHOTOGRAPHY AWARD)