Otvoreni 22. Književni susreti Cum grano salis

U Ateljeu Ismet Mujezinović, izložbom Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine , “Karim Zaimović – Pogled u svemir”, autorice Ifete Lihić počeli su 22. Književni susreti Cum grano salis.

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, otvarajući književne susrete, kazao je: “Čast mi je da otvorim 22. Književne susrete Cum grano salis, koji su postali kulturni brend Tuzle I kulturna poveznica regiona.Tuzla je već dvadesetdvije godine centar romana, a Grad Tuzla vlasnik, po mišljenju mnogih književnika I intelektualaca, najvažnije I najknjiževnije nagrade u region. Sve ove godine zadržan je kvalitet programa, te kredibilitet I neovisnost Nagrade Meša Selimović, nagrade za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.”

O izložbi “Karim Zaimović – Pogled u svemir” govorila je direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Šejla Šehabović. Oživljavanje sjećanja na novinara, pisca, strip crtača Karima Zaimovića, koji je ubijen u opkoljenom Sarajevu u dobi od 24 godine, želi se mlađim generacijama približiti umjetnost i književnost. Eksponati, lični predmeti, radovi, crteži, knjige govore o čovjeku pred kojima je bila budućnost. Ispričana je priča kakvih je nažalost puno, ali na ovaj način, Muzej čuva sjećanje na Zaimovića.

O KNJIŽEVNIM SUSRETIMA CUM GRANO SALIS

Književni susreti Cum grano salis osnovani su 2001. godine, na prijedlog načelnika Jasmina Imamovića. Iste godine ustanovljena je i nagrada “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Prvobitna namjera Književnih susreta bila je obnova mostova saradnje i prevazilaženje nametnutih granica među književnim stvaraocima i ljubiteljima književnosti. Ideja Susreta bila, je i ostala, u namjeri osnivača da na prostoru Zapadnog Balkana potenciramo ono što nas veže, a ne ono što nas razdvaja. Tuzla je širom otvorila vrata književnicima i izdavačima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i tako postala centar romana na Balkanu. Nagrada nosi ime jednog od najvećih romansijera ovih prostora, književnika Meše Selimovića, prije svega zbog opredjeljenja, tadašnje Općine Tuzla da među svoje prioritete uvrsti valorizaciju kulturnog i historijskog naslijeđa grada. Meša Selimović je zasigurno dio kulturne historije šire regije, ali kao Tuzlak, zaslužuje da se njegov grad najviše angažira u očuvanju i promoviranju njegovog opusa i talenta.

Postupak dodjele Nagrade za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom podrucju Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije započinje kandidovanjem objavljenih romana od strane selektora. Za svako govorno područje imenuje se po jedan selektor koji žiriju predlaže najmanje dva, a najviše pet romana objavljenih u prethodnoj godini na govornom prostoru za koji je selektor imenovan.  Odluku o dodjeli nagrade “Meša Selimović” donosi petočlani žiri.

Pored omaža književniku i akademiku  Dževadu Karahasanu, u  subotu će , između ostalog, biti upriličen i inmemoriam Marku Vešoviću, a u 19.30 sati u Narodnom pozorištu Tuzla bit će održana  završna manifestacija i dodjela nagrade “Meša Selimović”.

22. Književni susreti Cum grano salis završavaju 7.10. 2023. godine dodjelom nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2022. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.Romani koji su ušli u uži izbor biće predstavljeni tuzlanskoj publici tokom Književnih susreta. Ulaz na sve događaje je slobodan.

(TIP)