Nikšić o platama članova uprava: Sve ćemo pokušati da stavimo u zakonske okvire

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je da je Vlada FBiH na svojoj sjednici donijela zaključak kojim je zatražena dostava podataka o neto platama članova uprava, te naknadama članova upravnih i nadzornih odbora, kao i rada u radnim tijelima i komisijama, dodajući da će u tom kontekstu pokušati sve staviti u zakonske okvire.

Na pitanje novinara kako direktor javnog preduzeća može imati veću platu od zastupnika, ministra ili premijera, Nikšić je rekao da je suština upravo u tome da najprije sagledaju stanje.

“Postoji problem i u agencijama, upravama, koje također Vlada imenuje i koje ni po čemu ne bi trebale biti iznad Vlade, gdje imaju po dvije, dvije i po plate premijera, tri plate ministra ili zastupnika, a onda se samo dođe i traži se od Vlade da izvršava određene zadatke ili obaveze. Imamo situaciju, odnosno priču oko Fonda solidarnosti gdje treba određena suma, a niko ne priča o rezervama u Zavodu zdravstvenog osiguranja”,  rekao je Nikšić u Parlamentu FBiH gdje danas zasjeda Dom naroda.

Naglasio je da je Vlada ta koja je najodgovornija i koja treba da traži rješenja, ali da nema razloga da šute na takve anomalije.

(TIP/Izvor: Fena)