Čestitka premijera Halilagića povodom 5. oktobra, Dana učitelja

Odgajateljima, učiteljima, nastavnicima i svim zaposlenima u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, u ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić  čestitao je 5. oktobar, Dan učitelja.

˝Vaš ovogodišnji dan obilježavamo u specifičnim okolnostima, opterećeni posljedicama nemilog događaja koji se na kraju prošle školske godine desio u OŠ Lukavac Grad u Lukavcu, a kojom prilikom je nastradao upravo jedan od vaših kolega.

Stoga danas još jednom želim istaknuti neophodnost poštovanja odgajatelja, nastavnika i profesora, te priznavanja njihove uloge za sveukupan razvoj društva. Također, želim nas sve podsjetiti na težinu i plemenitost misije odgoja i obrazovanja djece. Biti učitelj nije samo zanimanje. To je životni poziv za koji se odlučujete da ga živite u školi, na ulici, kod kuće. Prosvjetni radnici su djeci i učitelji, prijatelji, drugi roditelji, a to znači da stalno promišljate kako djeci prenijeti znanje i vještine, kako im pokazati dobre navike, kako im život učiniti zanimljivim i unijeti toplinu, radost i ljubav u svakodnevni školski život i okruženje.

Stoga danas želim pozvati i sve nas kao roditelje da nastavnicima pomognemo u odgoju naše djece.

Na tom putu roditelji i nastavnici moraju biti saveznici, a sve sa ciljem da od djece odgojimo ispravne, marljive i čestite osobe. Na tom putu prosvjetni radnici ne smiju biti sami, jer usamljeni sigurno ne mogu postići svima nama zadati cilj.

U tom smjeru Vlada je, kako bismo akcentirali ovu našu zajedničku obavezu, nedavno donijela nekoliko propisa. Iskreno se nadamo da do primjene represivnih mjera neće doći, ali obećavamo da i od njih nećemo prezati ukoliko svi mi najodgovrnije ne shvatimo i prihvatimo naše obaveze. Cilj nam je svima zajednički, to je dobrobit i svjetlija budućnost naše djece.

Dragi nastavnici, dozvolite mi da citiram Sokratovu zakletvu za nastavnice i nastavnike koju je sastavio Robert Dottren, a u kojoj se, između ostalog kaže: „…vršit ću svoju obavezu savjesno i ponosno. Moji učenici bit će ne samo učenici nego i djeca i neću nikad zaboraviti da za njihovu sudbinu i sam snosim dio odgovornosti…“, te da i sve vas, pozovem da uložimo dodatne napore da situaciju i stanje u oblasti odgoja i obrazovanja znatno unaprijedimo. U Vladi Tuzlanskog kantona i u meni lično na tom putu imat ćete punu podršku i partnera za realizaciju svih pozitivnih inicijativa i promjena.

Na kraju, najiskrenije vam se zahvaljujem na vašem svakodnevnom trudu, znanju i potpori koju pružate učenicima, kao i na tome što naše škole činite mjestima u kojima se djeca osjećaju dobrodošlima i sretnima˝.

(TIP)