U Tuzli uskoro promocija romana „Deseta vrata pakla“, autora Rezaka Hukanovića

U srijedu 11. oktobra 2023. godine u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra TK sa početkom u 19.00 sati, biće upriličena promocija knjige „Deseta vrata pakla“, autora Rezaka Hukanovića.

Riječ je o romanu koji  govori o zločinima  počinjenim u logorima smrti Omarska i Manjača  tokom 1992. godine.

Rezak Hukanović je u ljeto 1992. pola godine proveo kao zarobljenik u logorima smrti Omarska i Manjača. Svoja iskustva svojedobno je zabilježio u knjizi koja je doživjela čak 10 izdanja. Knjiga “Deseta vrata pakla” dokumentarno je svjedočenje sudionika događaja koji danas tonu u zaborav. Ovakva knjiga piše se iz potrebe da od zaborava spasimo jedno od najtraumatičnijih mogućih ljudskih iskustava, a čita se iz dužnosti da upoznamo krajnje granice čovjeka, i u dobru a posebno u zlu.

Izdavač romana na bosanskom jeziku je Buybook Sarajevo i do sada je štampan u 10 izdanja. Preveden je na norveški, njemački, turski, italijanski i engleski jezik, a predgovor je pisao nobelovac Eli Vizel, borac za ljudska prava, koji je i sam bio logoraš u Drugom svjetskom ratu.

Rezak Hukanović je redovni član Društva pisaca Bosne i Hercegovine i  do sada je objavio desetak knjiga, što zbirki pjesama. Akter je u mnogo dokumentarnih filmova koji tretiraju tematiku logora za Bošnjake i Hrvate u ratnim godinama u Bosni i Hercegovini, od kojih su najpoznatiji Prijedorska polja smrti, autora Avde Huseinovića i Logor koji je radila ekipa televijske kuće Al Jazzera.

Roman „Deseta vrata pakla“ do sada je promovisan širom svijeta od Evrope do Australije, a u Bosni i Hercegovini je imao uspješne prezentacije Mostaru, Zenici, Banja Luci, Travniku i Sarajevu.

(TIP)