Forum građana Tuzle intenzivirao aktivnosti u kampanji „Zarobljeni zrak”

Pred novu sezonu grijanja, Forum građana Tuzle intenzivirao je aktivnosti u kampanji „Zarobljeni zrak“, koju su pokrenuli u januaru. Traže povećanje sredstava koja se Tuzli od rada Termoelektrane isplaćuju po osnovu zagađenja, ali i da cjelokupan iznos bude utrošen na mjere smanjenja zagađenja zraka.

Za gradove i općine na čijim područjima se nalaze termoelektrane, zakon predviđa izdvajanje od 0,0015 konvertibilnih maraka po kilovat satu proizvedene električne energije. Predviđeno je da se ta sredstva koriste za smanjenje aerozagađenja i poboljšanje kvaliteta života građana. Iako Grad Tuzla ova sredstva koristi namjenski, u Forumu građana Tuzla smatraju da ona trebaju isključivo biti uložena u mjere smanjenja zagađenja zraka.

„Mi smo uradili jednu analizu utroška tih sredstava od 2015. do 2020. godine gdje je Grad Tuzla uprihodovao oko 35 miliona. Uglavnom, ukupno 14% je utrošeno u projekte koji direktno smanjuju aerozagađenje. Ostalo je utrošeno na druge infrastrukturne projekte˝, izjavila je Jelena Tanasković Mićanović, Forum građana Tuzla.

Iz Gradske uprave Tuzla navode da su, iako ne iz ovog izvora Budžeta, u periodu od 2018. do 2022. godine izdvojili tri puta više sredstava za smanjenje mjera aerozagađenja nego što je uplaćeno po tom osnovu iz sredstava Termoelektrane.

„Mi smo u tom periodu dobili oko 21 milion i 900 hiljada od sredstava Termoelektrane Grad Tuzla u budžet…. Grad je uložio u tom periodu 65 miliona˝, istakao je Miralem Mulać,  pomoćnik gradonačelnika Tuzle za komunalne poslove.

Da se sredstva dobijena po osnovu nastalog aerozagađenja ipak trebaju trošiti isključivo u mjere njegovog smanjenja, smatraju i u Centru za ekologiju i energiju Tuzla.

„Međutim i ta sredstva koja dolaze mogla bi biti mnogo veća, jer ukoliko Elektroprivreda i Termoelektrana ne radi odsumporavanje i svjesno ga odgađaju, ovo bi mogli biti 2,3 do 4 puta više sredstava˝, navela je Džemiula Agić, Centar za ekologiju i energiju Tuzla.

Forum građana Tuzla je pripremio izmjene zakona po kojima bi izdvojena sredstva po osnovu rada Termoelektrana bila utrošena za mjere smanjenja aerozagađenja. Dobili su podršku zastupnika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine iz Tuzle i Lukavca.

Opširnije u prilogu: