Predstavnici “LOTOS”-a kod Lugavića

U Gradskoj upravi Tuzla, gradonačelnik, dr.sc. Zijad Lugavić, u utorak je ugostio predstavnike Informativnog centra za osobe sa invaliditetom “Lotos”iz Tuzle i njihove partnere iz STIL centra za nezavisni život iz Štokholma, sa kojima realizuju projekt “Jačanje kapaciteta za samostalni život osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini”.

Gradonačelnik Lugavić poželjevši dobrodošlicu gostima iz Štokholma u naš prelijepi grad, izražavajući zadovoljstvo realizovanim aktivnostima na projektu, kazao je:”Grad Tuzla kontinuirano radi na poboljšanju pristupačnosti za osobe sa invaliditetom. Naš cilj je omogućiti im bolje uslove za život, kako u prostorijama Gradske uprave, tako i u svim ostalim javnim prostorima. Svake godine izdvajamo sredstva iz Budžeta i pružamo podršku udruženjima koja rade sa osobama sa invaliditetom. Također, aktivno radimo i putem javnih poziva koje raspisujemo, kako bismo otklonili arhitektonske barijere i što veći broj objekata učinili pristupačnim za osobe sa invaliditetom, uključujući i stambene prostore. Na taj način želimo osigurati da osobe sa invaliditetom imaju lakši pristup i što bolji kvalitet života.”

Cilj navedenog projekta je duboko prožet važnim principima samostalnosti i samoodređenja za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini, da mlade osobe sa invaliditetom i članovi njihovih porodica dobiju podršku u preuzimanju odgovornosti za donošenje odluka o svom životu. Ovaj program omogućava osobama da usvoje važne vještine i znanja potrebna za aktivno učešće u raznim aktivnostima, čime se unapređuje njihova sposobnost za ostvarivanje samostalnog života i doprinos zajednici.

Jedna od učesnica na sastanku, Selma Plančić, porijeklom iz Maglaja, a sada iz Tuzle, članica je IC “LOTOS”, istakla je kako je dolaskom u Tuzlu, u LOTUS, shvatila da treba da krene da živi život, jer je do tada samo posmatrala život, došavši u Tuzlu počela je učestvovati u životu, te se zahvalila na podršci I prijateljstvu koje je ovdje dobila.

Također, kroz aktivno učešće u zajednici i radu organizacija osoba sa invaliditetom, teži se promjeni društvenih odnosa i stvaranju boljeg razumijevanja i podrške pravima i mogućnostima osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.Projekt predstavlja važan korak u pravcu stvaranja inkluzivnijeg društva, gdje osobe sa invaliditetom imaju priliku za potpun i neovisan život. Grad Tuzla s ponosom podržava ovakve inicijative  i raduje se koristima koje će projekat donijeti zajednici i osobama sa invaliditetom.

(TIP)