Operativna akcija “Plug”, pretresi na 17 lokacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u sklopu operativne akcije “Plug”, na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i opštine Srebrenica započeli pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na 17 lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “organizovani kriminal”, “nedozvoljen promet akciznih proizvoda”, “nedozvojeno skladištenje robe”, “krijumčarenje” i “zloupotreba službenog položaja” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Do sada je slobode lišeno 12 lica koja se sumnjiče da su od marta 2023. godine sporazumno djelovala na sticanju protivpravne imovinske koristi nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda na način da su vršili nabavku duvana za nargile Republici Srbiji, nakon čega su istu krijumčarili u Bosnu i Hercegovinu, te nezakonito skladištili na više lokacija i vršili dalju prodaju njima poznatim kupcima, pri čemu su izbjegavali vršenje obračuna i plaćanja poreskih davanja propisanih poreskim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, u cilju sticanja protivpravne materijalne koristi, na koji način je nanesena šteta po budžet Bosne i Hercegovine u iznosu od najmanje 750.000 konvertibilnih maraka.

Prilikom pretresa do sada je otkriveno i privremeno oduzeto oko 1.000 kilograma duvana za nargilu, veća količina novca i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Pretresi se vrši po nalozima Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona kao i Upravom za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

O konačnom ishodu operativne akcije “Plug” javnost će biti informisana naknadno.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija/Foto: Ilusrtracija)