Foto: ‘Bilo je divno gore’: 104-godišnjakinja i svjetski rekord u padobranstvu

104-godišnja žena iz Chicaga nada se da će dobiti certifikat kao najstarija osoba koja je ikada skakala padobranom nakon što je ostavila hodalicu na zemlji i napravila tandem skok u sjevernom Ilinoisu.

“Starost je samo broj”, rekla je Dorothy Hoffner okupljenima koji su je bodrili samo nekoliko trenutaka nakon što je u nedjelju dotakla tlo u Skydive Chicago u Ottawi, oko 140 km jugozapadno od Chicaga, objavio je Chicago Tribune.

Guinnessov svjetski rekord za najstariju ženu koja je padobranom skočila postavila je u maju 2022. 103-godišnja Linnea Ingegard Larsson iz Švedske. Ali Skydive Chicago radi na tome da Guinessova knjiga rekorda potvrdi skok Hoffnerove kao novi rekord, prenosi WLS-TV.

Hoffner je prvi put skočila padobranom kada je imala 100 godina. U nedjelju je ostavila hodalicu iza aviona – Skyvan – pomogli su joj da se popenje uz stepenice kako bi se pridružila ostalima koji su čekali u avionu.

“Idemo, idemo, Geronimo!” rekla je Hoffner nakon što se konačno smjestila u avion. Kada je prvi put skočila padobranom, rekla je da su je morala izgurati iz aviona. Ali u nedjelju, vezana za instruktora američkog padobranskog saveza, Hoffner je insistirala na skoku s visine od 4.100 metara.

Izgledala je smireno i samopouzdano kada je avion bio u toj visini i kada su se vrata otkrivši usjevne poljane daleko ispod otvorila, malo prije nego što je krenula prema ivici i skočila u zrak.

Skok padobranom je trajao sedam minuta, uključujući i sporo spuštanje njenog padobrana na tlo. Pri slijetanju, vjetar je puhao u njenu sijedu kosu – ona se uhvatila za pojas preko svojih uskih ramena, podigla noge i lagano skočila na travnatu površinu za slijetanje. Prijatelji su požurili da joj čestitaju, dok je neko donio njenu crvenu hodalicu. Brzo je ustala, a prisutni su je pitali kakav je osjećaj vratiti se na zemlju.

“Divno,” rekla je Hoffner. „Ali gore je bilo divno. Sve je bilo krasno, prelijepo, nije moglo biti bolje.”

Nakon ovog skoka, Hoffner je već razmišlja o budućnosti i drugim izazovima. U decembru će napuniti 105 godina, a kaže da bi se sljedeće mogla provozati balonom na vrući zrak.

„Nikada nisam bila u jednom od njih“, rekla je.

(TIP/Izvor: federalna.ba/The Guardian/Foto: Daniel Wilsey/AP)