Svečano otvoren Spomen park sa spomenikom braniocima Tuzle

Gradonačelnik Tuzle  Zijad Lugavić u nedjelju je svečano  otvorio Spomen park sa spomenikom braniocima Tuzle i BiH – 15. maj, na Brčanskoj Malti, u znak zahvalnosti braniocima Tuzle i Bosne i Hercegovine u odbrani od agresije 1992.-1995.godine.

Ovaj spomen-park Grad Tuzla građanima poklanja u povodu obilježavanja Drugog oktobra, dana oslobođenja Tuzle i 80. godišnjice od oslobođenja Tuzle 2. oktobra 1943.godine, kao i 31. godišnjice formiranja 2. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Spomenik je dizajniran u obliku vertikalne vretenaste poluspirale, postavljene na izdignuti kružni podest. Poluspiralu čine dva zakrivljena stuba koji simbolički predstavljaju dvije oružane komponente, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Oružane snage BiH, koje spontano izrastaju sa iste patriotske platforme, dok stilizovani kristal soli simbolizira grad Tuzlu.

Lugavić: ‘Tuzla i danas svijetli primjer uspješne harmonizacije odnosa među bh. različitostima’

˝Ovo je još jedna potvrda istrajnosti i napora u kontinuitetu Gradske uprave Tuzla da se sačuva uspomena na herojsku odbranu našeg grada, ali i herojski put Armije Republike BiH, tekovina antifašizma i odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine. Tuzla je posebno mjesto sa hiljadugodišnjom historijom. Centar različitih kultura.  Prkos, ljubav i ljudskost to je ono što povezuje sve epohe i sve ljude ovog grada. Građanke i građani Tuzle su i danas svijetli primjer uspješne harmonizacije odnosa među bosanskohercegovačkim različitostima. Ovaj Spomen park i spomenik braniocima Tuzle i Bosne i Hercegovine je još jedan dokaz da građanima Tuzle nikada nećemo zaboraviti hrabrost, sabranost i dostojanstvo koje su sačuvali sve ove godine. Nikada se nećemo moći odužiti onioma koji su svoje živote i svoje zdravlje uložili u mir i slobodu˝, istakao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Imamović: ‘Spomenik kontinuitetu državnosti BiH i tuzlanske slobode’

˝Važno je da imamo spomenik na Brčanskoj Malti zbog jačanja naše spomeničke kulture. Ali vidite, s obzirom da se radi o parku i za poboljšanje života građana Tuzle. Spomenik je u čast branicioma Bosne i Hercegovine i Tuzle. Braniocima kontinuiteta državnosti BiH i kontinuiteta tuzlanske slobode˝, izjavio je za TIP bivši gradonačelnik Tuzle i aktuelni zasatupnik (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Jasmin Imamović.

Omerdić: ‘Njegovanje kulture sjećanja’

Prema riječima savjetnice za ustavno-pravna pitanja člana Predsjedništva BiH dr.Denisa Bećirovića, prof.dr. Dženete Omerdić, najvažnije je da se nastavi sa antifašističkim tekovinama koje Tuzla stoljećima njeguje. ˝Ovaj spomenik treba da simbolizira i da nas još snažnije usmjeri ka njegovanju kulture sjećanja. Kultura sjećanja nije kultura mržnje i razdora, već učenje lekcija iz prošlosti. Da očuvamo dostojanstvo svih onih koji nisu više sa nama˝, kazala je za TIP Omerdić.

U Tuzli se gradi budućnost na istini

Podsjećamo, prilikom povlačenja jedinica bivše Jugoslavenske narodne armije iz kasarne Husinska buna, koja od 27. aprila 1992. godine nije ni imala legitimitet na teritoriji Bosne i Hercegovine, došlo je do napada na pripadnike Stanice javne bezbjednosti Tuzla. Tom prilikom, iz kolone je otvorena je vatra na policajce koji su osiguravali mirno napuštanje tuzlanske teritorije. Na napad je odgovoreno vatrom. Prema podacima Fondacije Istina, Pravda, Pomirenje Tuzla, u sukobu na Brčanskoj Malti poginula su tri pripadnika Stanice javne bezbjednosti Tuzla i 33 vojnika iz kolone.

Bajrić: ‘Treba da se ponosimo što smo Tuzlaci’

˝Tuzla i njeni građani su 15.maja bili skupa na braniku odbrane tradicionalnih vrijednosti Bosne i Hercegovine i Tuzle. Stameno i ljudski su branili vrijednosti slobodarske, antifašističke Tuzle. Mnoge policije su bile uzrok usložnjavanje situacije, izazivanja sukoba, ali ovdje u gradu narod, policija i vlast činili su jedno jedinstvo. To je spasilo Tuzlu i najmnogoljudniji kanton Zato danas treba da se ponosimo što smo Tuzlaci i da nadahnemo Bijeljinu, Banja Luku, Mostar i druge da vršimo integraciju. Moramo biti dobri ljudi da bi smo bili sretni˝, izjavio je za TIP bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti Tuzla Meša Bajrić.

(TIP/Autor: Adis Jašarević)