Je li manjina spasila većinu – Bajramović tvrdi da je Mešalić ukrao šou

Je li manjina spasila većinu u Federalnom parlamentu? Kakvi su zakoni usvojeni i zašto zakonodavna vlast tako rijetko zasjeda?

Gosti Rezimea FTV-a bili su Halil Bajramović, zastupnik NiP-a u Zastupničkom domu FBiH, i Mahir Mešalić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu FBiH.

Bajramović ističe da je prvobitno bilo dovoljno glasova za usvajanje dnevnog reda.

“To se pokazalo kasnije, doslovno, na tačkama koje sam ja oborio za osiguranje, da ima većina. Mešalić je jučer ukrao šou kad je tražio pet minuta pauze u samom startu i onda je izdogovarao da svi ne podrže. Da li neko iz našeg dijela vlasti nije podržao po nekom dogovoru ili je tehnička greška. To se često desi”.

Mešalić je rekao da su ‘svi vidjeli da je na tasteru bilo 48 iz većine od potrebnih 50’.

“Ja sam intervenisao da ne bi pao dnevni red. Rekao sam da ćemo se mi iz opozicije ponašati konstruktivno. Učinio sam to u dogovoru sa ostalim strankama opozicije. Htjeli smo pokazati da je većina na jako klimavim nogama od tačke do tačke. Većina je od tačke do tačke, od interesa do interesa. Stranke Trojke su pokazale su da su one okupljene oko HNS, odnosno HDZ-a i oni pomno slušaju šta oni kažu. Trojka je isporučila u sektoru finansija i sigurnosti 14 ključnih pozicija od 16. Samo su dvije zauzele stranke Trojke”.

Zagovaramo da se u ovoj postojećoj vlasti ima pravo izaći iz okvira onoga što je neko tamo dogovorio, ako smatrate da nešto nije dobro za građane, naglasio je Bajramović.

“I mi smo to juče uradili. Kada je u pitanju Marin Vukoja, to nije ista situacija”.

Bajramović dodaje i da porodica Isak ne ucjenjuje Trojku.

“Arnel Isak je osoba koju sam upoznao kroz parlament. On je u jednom trenutku donio odluku da ide protiv NES-a. Smatram da je porodica Isak bila najbolji dio NES-a. Nisam primijetio na njemu neku anomaliju da kažem – ne damo Arnelu Isaku”.

O imenovanju Rusmira Isaka na mjesto direktora zeničkog zatvora kaže da takve postupke u principu ne opravdava.

“Nije prvi slučaj da se kroz imenovanja u izvršnu vlast desi da neko bude povezan sa nekim iz zakonodavne. Oštro se protivim, ali poštujemo stvar dogovora”.

Mešalić smatra kako je parlament u potpunoj blokadi.

“Čak ni predsjedavajuća ne može da podnese ostavku jer nema većine u Komisiji za izbor i imenovanje. Ovo što se dešava trenutno je jedan javašluk u parlamentarnom radu i radu Vlade FBiH. 90 posto zakona, sve je to napravljeno u nekim prethodnim mandatima”.

Mešalić i Bajramović prokomentarisali su i razloge ostavke Mirjane Marinković Lepić.

“Moje mišljenje, zvanični razlog je – Mahir Mešalić, Salko Zildžić, Alma Kratina – čudio sam se kako ta žena to podnosi. Znao sam da postoji stokholmski sindrom, ali nisam znao da ima tuzlanski. Njena ostavka nije nimalo čudna. Radila je dobro po mom mišljenju, ona je mogla tu ostati. Svaka sjednica je počela sa galamom“, navodi Bajramović.

Mešalić ističe da će se držati one priče koja je zvanična.

“Ona je napustila iz zdravstvenih razloga, neću da ulazim u teorije zavjere, da li je bila pod pritiskom HDZ-a, NiP-a da progura nelegalno Marina Vukoju u Ustavni sud”.

Govoreći o tome ko bi je mogao zamijeniti, Bajramović je izdvojio Dragana Miokovića i Amira Purića.

“Dobri su svi zastupnici Naše stranke. Ali ko je spreman trpjeti ove udare. To su pritisci, prijetnje, psovke. Ja lično ne bih prihvatio da budem predsjedavajući ako će se raditi na ovaj način”, zaključio je.

(TIP/Izvor: federalna.ba)