Poslovodni odbor BHRT van snage stavio jednostranu odluku direktora BH Radija 1 o prilagođavanju programa Radija danu žalosti

Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine, koji inače rukovodi radom BHRT-a, nije donio nikakvu odluku da se danas, 27. septembra, proglasi dan žalosti, odnosno prilagodi program na nivou svih platformi BHRT-a. Do sada se nikada nije desilo niti je praksa da samo jedan medij unutar BHRT-a donosi pojedinačno odluku o ovako važnom programskom stavu kao što je proglašenje dana žalosti.

Dakle, u ovom slučaju je direktor BH Radija 1 Dejan Kerleta samostalno, bez ikakvih konsultacija sa Poslovodnim odborom odnosno generalnim direktorom BHRT-a donio odluku da se program BH Radija prilagodi danu žalosti kojeg je proglasila vlada Republike Srpske.

Ovakve jednostrane i neusaglašene odluke su štetne za BHRT jer predstavljaju grubu politizaciju uređivačke politike javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine koji se uvijek vodio visokim profesionalnim standardima.

Zato je Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine stavio van snage jednostranu odluku direktora BH Radija 1 Dejana Kerlete o prilagođavanju programa Radija danu žalosti, navodi se u saopćenju Poslovodnog odbora Radiotelevizije Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, BH radio 1 danas je jednostrano donio odluku da emituje ozbiljnu muziku zbog Dana žalosti koji je proglasila vlada Republike Srpske povodom događanja na Kosovu.

U programu BHT1 takve odluke nije bilo.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u traži smjenu direktora BH Radija 1

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u traži smjenu direktora BH Radija 1 Dejana Kerlete zbog odluke da se programski sadržaj na BH Radiju 1 prilagodi odluci entitetske vlade RS-a kojom je danas proglašen dan žalosti u tom entitetu, a povodom događaja na Kosovu u kojem su poginule četiri osobe  koje se sumnjiče za terorističke aktivnosti.

“Samostalni sindikat radnika u BHRT-u ograđuje se od postupaka i odluke direktora BH Radija 1. Mišljenja smo da takve odluke i postupci, pojedinih nosilaca funkcija na BHRT-u, ugrožavaju egzistenciju i položaj BHRT-a i njihovih uposlenika. Pozivamo menadžment BHRT-a da se očituje te poduzme sve, zakonom predviđene mjere, da se takvi i slični događaji ne bi ponavljali”, naveli su iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

(TIP)