Utvrđene brojne nezakonitosti i nepravilnosti u poslovanju UKC-a Tuzla

Brojne nezakonitosti i nepravilnosti u poslovanju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla utvrdila je Kancelarija za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Osim nepravilnosti, kada su u pitanju javne nabavke, kršenje zakona je zabilježeno i prilikom zapošljavanja. Samo u prošloj godini, naveli su revizori, zaposleno je 155 osoba bez zakonskog osnova. U isto vrijeme, još nije okončana nabavka linearanog akcelaratora, o čemu je Federalna televizija već više puta izvještavala, tako da onkološki pacijenti na zračenje i dalje odlaze u kliničke centre van Tuzlanskog kantona.

Krajem septembra prošle godine tadašnja ministrica zdravstva i v. d. direktora UKC-a Tuzla potpisali su ugovor vrijedan više od sedam miliona maraka za nabavku linearnog akcelaratora. U martu je počeo proces javnih nabavki. No, najteži bolesnici na radioterapije i dalje se upućuju u Mostar, Sarajevo ili Zenicu.

„Vrlo često se izostavi činjenica da tek deset posto onkoloških pacijenata pravovremeno dobije zdravstvenu uslugu koja se dodjeljuje u drugim kliničkim centrima“, istakla je Mirela Memić, zastupnica SDP-a u Skupštini TK-a.

Svjestan problema, v. d. direktora UKC-a Tuzla Denijal Tulumović navodi da je nabavka linearnog akcelaratora dugotrajan proces. Nezadovoljni akteri u postupku sve su stopirali i uložili žalbu.

„To je vrlo dug proces. Informirao sam se kod drugih koji su provodili javne nabavke, naročito u Zenici i Sarajevu. Identični problemi i identična advokatska kancelarija se žali i kod njih“, navodi Tulumović.

U revizorskom izvještaju stoji da je najviša plaća u prošloj godini u UKC-u iznosila skoro osam hiljada maraka, a isplaćena je pomoćniku direktora.

„Do onog trenutka dok kao direktor koji je prije na tri mjeseca stupio na dužnost nisam spoznao problematiku prethodnih upravnih odbora koji su svojim odlukama dozvoljavali takva dešavanja“, naglasio je Tulumović.

„Ako je to tačno, a očigledno jeste, čim su revizori precizno utvrdili, onda je to pitanje morala, odnosno, njegovog odsustva“, kaže novinar Zlatko Dukić.

Nadalje, kako navode revizori, u 2022. godini izvršen je prijem na određeno vrijeme 155 zaposlenika, bez javnog oglašavanja, što je u suprotnosti sa zakonom. Do maja te godine generalni direktor UKC-a Tuzla bio je Alen Kamerić, kadar PDA, koji je za Federalnu televiziju potvrdio da su zapošljavanja realizirana na osnovu iskazane potrebe ranijeg direktora Vahida Jusufovića, a po odluci Skupštine Tuzlanskog kantona.

Kako navodi predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović, revizorski izvještaj je opravdano izazvao buru u javnosti. To će, kako navodi, biti motiv da se precizno utvrdi odgovornost svih koji su doveli do ovakvih posljedica.

„Ko je to bio ne znamo, ali ćemo saznati. Garantujem. Neće proći ispod radara. To sam jasno i glasno rekao, a znam sigurno da je to neko iz ranijeg saziva“, poručuje Vujović.

I na kraju, u revizorskom izvještaju je navedeno da je UKC Tuzla po osnovu ugovora o djelu angažovao i uposlenike čiji je radni odnos u mirovanju. Za te namjene utrošeno je više od 250.000 maraka, a uglavnom je riječ o zastupnicima u Skupštini Tuzlanskog kantona i Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Vezano:

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović (DF): ‘Pacijenti i građani moraju znati šta je istina, a šta puko politikanstvo’

KO SDP Tuzla: SDA patentirala novi model upravljanja u TK; ‘Mi imamo pečat’…

UKC Tuzla: Pomoćniku direktora 7.923 KM, parlamentarcima ugovori o djelu

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autor. Dino Durmić/Foto: Arhiva)