Lukavački kulturni stvaraoci Minela Moranjkić Ćosić i Branislav Lukić nagrađeni na 34. Međunarodnom festivalu poezije i pjesnika „Panonski galeb“

Dva autora Grupe Lucido, Minela Moranjkić Ćosić i Branislav Lukić Luka, nagrađeni su drugom, odnosno trećom nagradom na 34. Međunarodnom festivalu poezije i pjesnika „Panonski galeb“ Subotica, Republika Srbija. Osim pomenutih autora, pohvalu za stvaralački rad dobila je još jedna pjesnikinja iz Tuzlanskog kantona, Tatjana Tomić.

Riječ je o prestižnom festivalu sa strogim kriterijima na kojem iz godine u godinu učešće uzima veliki broj afirmiranih pjesnika. I ove godine žiri je imao težak zadatak da, pored visokorangiranih prijava, koje su morale biti dostavljene anonimno, pod šifrom i prema ostalim propozicijama javnog poziva, odabere najbolje.

Odlukom žirija Minela Moranjkić Ćosić osvojila je drugu nagradu za poetski rad „Rođendanska rapsodija“ dok je pjesma „Ne okreći se sine“ autora Branislava Lukića Luke nagrađena trećom nagradom.
Za djelo „Poziv na ples“, višenagrađivana pjesnikinja Tatjana Tomić dobila je posebnu pohvalu žirija i organizatora festivala. Djela nagrađenih i autora sa pohvalama objavljena su u Zborniku 34. Međunarodnog festivala poezije i pjesnika „Panonski galeb“ Subotica, Republika Srbija.

Minela Moranjkić Ćosić i Branislav Lukić su poznati lukavački kulturni stvaraoci koji iza sebe imaju nekoliko objavljenih samostalnih knjiga i zbirki sa grupom autora, odnosno likovnih djela. Ovo je prvi put da dva pjesnika iz Lukavca, uz Tatjanu Tomić iz Gradačca, predstave Tuzlanski kanton na jednom od najznačajnijih poetskih festivala u regiji. Inače, 2023 godina je godina nagrada za Grupu Lucido. Između ostalih, za rad u oblasti umjetnosti i društvenog angažmana do sada su nagrađeni Nihad Mešić River, Denis Dugonjić, Alma Omeragić i Majda Zukić.

(TIP)