U Tuzli otvorena izložba “Biseri tuzlanske arhitekture”

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić u ponedjeljak je prisustvovao otvorenju izložbe “Biseri tuzlanske arhitekture”, koja je rezultat saradnje između Javne ustanove Arhiv Tuzlanskog kanton, Javne ustanove Građevinsko-geodetska škola u Tuzli i Društva arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona. Izložba, koja je svečano otvorena u prostorijama Arhiva TK u Tuzli, predstavlja bogatu arhitektonsku baštinu grada, uglavnom iz osmanskog i austrougarskog perioda. Izloženi panoi i makete detaljno prikazuju neke od najpoznatijih i najznačajnijih građevinskih objekata u Tuzli, a među njima se ističu i sakralni objekti koji čine bitan dio kulturnog identiteta grada.

Na svečanom otvaranju izložbe, prisutnima se obratio i gradonačelnik Lugavić, koji je izrazivši zadovoljstvo ovim projektom, istakao važnost čuvanja i promocije bogate kulturne i arhitektonske baštine grada Tuzle. Gradonačelnik je naglasio da su ovi biseri tuzlanske arhitekture podsjetnik na bogatu prošlost grada, ali i na očuvanje ovih važnih građevina, kako ne bi pale u zaborav. “Izložba je od velikog značaja za sve građanke i građane grada Tuzle, da se  ne zaboravi historija, objekti koji su nekada postojali i koji su krasili naš grad, naš kanton i našu državu”.

Projektom su predstavljeni Behram-begova džamija, Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice i Vladičin dvor, Rimokatolička crkva, te Franjevački samostan Svetog Petra i Pavla.  Organizatori imaju u planu da nastave s realizacijom projekta i u budućem periodu, te da prošire izložbu kako bi obuhvatili mnoge druge značajne i prepoznatljive tuzlanske objekte, kao što su Barok, Austrijska pošta, Musala, Hastahana i mnogi drugi koji su ostavili trag u historiji Tuzle.

U narednim danima izložba “Biseri tuzlanske arhitekture” biće postavljena na Sonom trgu, u izložbenom prostoru JKP “Saobraćaj i komunikacije”, pružajući priliku da posjetioci upoznaju arhitektonsku raznolikost i ljepotu grada Tuzle.

Projekt se realizuje u okviru manifestacije “Dani evropskog naslijeđa” i manifestacije “Ljeto u Tuzli”, u okviru koje je  Grad Tuzla finansijski podržao realizaciju izložbe.

(TIP)