Ubijen policajac na sjeveru Kosova. Kurti: Ovo je teroristički napad uz političku i logističku podršku Beograda

Ubijen je jedan pripadnik kosovske policije, dok je jedan povrijeđen u nedjelju ujutro, 24. septembra, na sjeveru Kosova.

Potvrdio je to na Facebooku premijer Kosova Albin Kurti, navodeći da je policija napadnuta u selu Banjska. To selo je smješteno u Zvečanu na sjeveru Kosova.

Kurti je napad nazvao terorističkim, ističući da organizirani kriminal uz “političku, finansijsku i logističku podršku službenog Beograda napada našu zemlju”.

Kurti je rekao da je ubijeni policajac bio narednik, dok je povrijeđeni bio pripadnik granične policije, prenosi RSE.

“U ovom trenutku nastavlja se pucnjava iz vatrenog oružja različitih kalibara po našoj policiji. Napadači su profesionalci s maskama i naoružani teškim oružjem”, napisao je Kurti u nedjelju oko 7.30 sati.

Kurti je rekao da je ozlijeđeni policajac izvan životne opasnosti.

Policija Kosova saopćila je da su jedinice za brzu reakciju u nedjelju u 2:34 sati primijetile da se na mostu, na ulazu u selo Banjska, nalaze dva kamiona bez registarskih oznaka i blokiraju prolaz.

“Dežurne jedinice policijske stanice Zvečan stigle su u blizinu mjesta gdje je prijavljena blokada, gdje su naišle na otpor. S više različitih pozicija pucano je iz vatrenog oružja, uključujući ručne granate i ručne bombe”, saopćila je policija.

U Torakalnoj klinici za Radio Slobodna Evropa je potvrđeno da je povrijeđenom policajcu izvađen dio streljiva koji mu je pogodio lijevu ruku i probio dio pluća.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da su ubistvo na sjeveru “planirale, orkestrirale i izvršile srpske kriminalne skupine”.

“Ovi napadi još jednom dokazuju destabilizirajuću moć kriminalnih bandi, organiziranih od Srbije, koje već duže vrijeme, što je dokazano i napadima na pripadnike KFOR-a, novinare i građane, imaju za cilj destabilizirati Kosovo i regiju”, navela je Osmani na društvenim mrežama.

(TIP/Izvor: Raport)