U OHR-u tajna radna grupa, u RS-u strah od nametanja, Trojka čeka sastanke

Državna imovina pod znak pitanja stavila je buduće razgovore vladajuće koalicije. Uslovljavanje, ucjene i prijetnje otcjepljenjem. Potraga za rješenjem na nekoliko frontova, ali bez konkretnih rezultata. U OHR-u tajna radna grupa, u RS-u strah od nametanja odluke visokog predstavnika u BiH. Trojka čeka nove koalicione sastanke i razgovor. Gdje leži ključ rješenja za jedno od najvažnijih državnih pitanja?

Pitanje državne imovine ispit je za bh. političare, ali i za međunarodne zvaničnike. Ako adresa dogovora ne bude državni parlament, presudna bi mogla biti odluka visokog predstavnika u BiH. Loptica odgovornosti za sada prebačena na teren OHR-a. Dok se čeka da Christian Schmidt iz ladice izvuče Bonske ovlasti, u tajnosti zasjeda radna grupa. No, nije tajna da je na stolu više ideja. Za sada je u javnost dospjela samo jedna.

„Jedna mogućnost bila bi prijenos vlasništva na zajedničku agenciju, čiji bi prihodi bili pravično raspoređeni. Međutim, za to je potrebna volja za dijalogom. Svi u BiH su spremni na dijalog, samo Dodik nije“, kazao je Schmidt.

Da nije, pokazuju aktivnosti NSRS-a. U planu i dalje neustavni zakon o nepokretnoj imovini RS-a. Iako ga je suspendovao Schmidt, a Ustavni sud BiH stavio van snage, to za vladajuće iz ovog entiteta nije prepreka. Od zahtjeva do ucjena kod Milorada Dodika put je kratak. Servirao je i posljednji ultimatum – imovina ili otcjepljenje?

„Odbijamo mogućnost da se prihvati nametnuti zakon od strane lažnog visokog predstavnika i ako bude nametnut, održat će se sjednica Narodne skupštine i odmah nakon toga proglasiti nezavisni status RS-a“, kazao je Dodik, predsjednik RS-a.

Poruke iz RS-a vođene su istim ciljem. Izjednačiti nadležnosti države i entiteta. Brojni pokušaji za sada propali. Jedini alat koji drže u rukama je kreiranje ambijenta straha. Umjesto razgovora, vlast RS-a uporno bira politiku blokada.

„O čemu da razgovaramo? Ono što je vaše – to je vaše, ono što je naše – to je naše. Ako se 30 godina moglo funkcionisati, sva privatizacija izvršena, javni radovi – nikad to pitanje nije bilo problematično nego zadnjih godinu dana“, kazao je Radovan Višković, premijer RS-a.

Da li plasiranje straha čine upravo oni koji su u strahu da im planovi neće uspjeti? Ni brojni sastanci državne koalicije rješenje nisu ponudili. Suprotno od SNSD-a, za Trojku uslovljavanje nije manir, ali na ucjene odgovor mora biti oštar. Državna imovina pripada isključivo državi.

„Nismo spremni ni na trule kompromise ni na ucjenjivanje. Smatram da bi bilo svrsishodnije, bolje za sve – da mi sjednemo, dogovorimo i donesemo zakon o državnoj imovini u skladu sa odlukama Ustavnog suda“, kazao je premijer FBiH Nermin Nikšić.

Dejtonski sporazum, koji barem deklarativno svi uvažavaju, ne govori direktno o državnoj imovini. Ali je potvrđen kontinuitet državnosti BiH, a time i kontinuitet vlasništva države nad državnom imovinom. Sve presudio i Ustavni sud BiH da se imovina knjiži na državu, a ne entitete. Još samo da bude provedeno, na ovaj ili onaj način.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica:  Mima Golubić)