KO SDP Tuzla: SDA patentirala novi model upravljanja u TK; ‘Mi imamo pečat’…

Već odavno je poznato da su skupštinskoj većini viši pravni akti i poštivanje ustavnog poretka države tek samo slovo na papiru. Za 15 minuta u tu svrhu se “smisli” neki zaključak iza koga se pokušavaju sakriti svi nosioci izvršne vlasti. Tako danas imamo nelegalno imenovan paralelni Upravni odbor UKC Tuzla i direktora koji je već 18 mjeseci u statusu vršioca dužnosti, navode iz KO SDP Tuzla.

Kao su istakli, obzirom da je uvaženom direktoru ostalo nešto manje od godinu i pol dana do penzije, i da kao takav ne ispunjava zakonom predviđene uslove za ovu poziciju, očekujemo da će akteri težiti da zadrže status quo.

˝SDA u TK vješto uvodi opasan model upravljanja pa tako plate primaju po federalnim, a imenovanja vrše po kantonalnim propisimam. Na poziciji direktora UKC Tuzla imamo jedinstven slučaj u regionu, aktuelnog zastupnika SDA, koji za sebe kaže da nije politički aktivan a koji ujedno obnaša funkciju predsjednika GO SDA Živinice i još, tek usput, direktora najznačajnije zdravstvene ustanove u kantonu. S tim u vezi, očigledno i ne vidi ni naznake sukoba interesa. Paralelno s tim revizija za 2022. godinu u poslovanju UKC Tuzla potvrdila je naše navode o brojnim nezakonitostima. Ugovori o djelu, suprotno odredbama Zakona, obzirom da se ne radi o privremenim ili povremenim poslovima, sklopljeni su i sa federalnim i kantonalnim zastupnicima, bliskim “nestranačkom” direktoru UKC Tuzla. Mjesečna primanja pomoćnika direktora iznosila su skoro 8.000 KM u čemu, usko vezani DF, ne vidi nikakav problem.Manipulacije sa javnim nabavkama premašile su i naše sumnje˝, saopštili su iz SDP-a.

Od predviđenih šest, provedeno je preko 100 direktnih postupaka u vrijednosti od oko pola miliona konvertibilnih maraka.

˝Potpuno odsustvo menadžerskih sposobnosti i megalomanski apetiti menadžmenta UKC Tuzla dovode u potpunu finansijsku destabilizaciju najvažniju zdravstvenu ustanovu na području TK. Posvećeni malverzacijama oko dodjele stimulacija samo podobnim, netransparentnim javnim nabavkama i zloupotrebom javnog dobra rukovodioci ove zdravstvene ustanove i ne razmišljaju o unapređenju zdravstvenih usluga. O linearnom akceleratoru se više i ne govori. Postaje već općeprihvaćena praksa da se najteži bolesnici na radioterapije upućuju u Mostar, Sarajevo ili Zenicu. Nažalost, u javnom prostoru se i ne spominje činjenica da tek oko 10 posto onkoloških pacijenata uslugu dobije pravovremeno.Svjedočimo bahatoj strategiji SDA u Tuzlanskom kantonu gdje su uveli pravilo da nije važno poštivanje Zakona i Ustava države, već na vrijeme se dohvatiti pečata. Upotrebom sile, pod svaku cijenu, posjedovati pečat i nastaviti sa korištenjem javnih resursa za lično bogaćenje, kao što je pokazala i ova revizija˝, saopšteno je iz KO SDP Tuzla.

(TIP/Foto: Arhiva)