‘Osuđenim za genocid i ratne zločine zabranjen izbor na javne funkcije’

Visoki predstavnik Christian Schmidt u srijedu se javnosti obratio iz Potočara, te koristeći se bonskim ovlastima donio novu odluku kojom je nametnuo izmjene Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Zakon je donesen 2007. godine. Odlukom se omogućuje Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari da proširi aktivnosti s institutom za istraživanje genocida.

„Moramo se suočiti s poricanjem, revizionizmom i iskrivljavanjem istine koju su utvrdili domaći i međunarodni izvori“, kazao je Schmidt.

“U svojim ladicama imam još jedan set zakona, ali pozivam međunarodne i domaće vlasti da ga uzmu, ukoliko to ne bude tako, spreman sam sam staviti svoj potpis na njih”, rekao je visoki predstavnik.

“To uključuje pravljenje baze podataka osoba koje su pred sudovima osuđeni za počinjenje genocida i druge ratne zločine, a druga odluka se odnosi na zabranu izbora na javne funkcije osoba koje su osuđene za ratni zločin i dodjeljivanje nagrada i priznanja takvim osobama”, najavio je Schmidt.

Odluke su spremne, ali još nije stavljen potpis te je Schmidt kazao da su u pitanju ozbiljni napori uloženi u donošenje odluka kojima će se onemogućiti revizionizam historijskih činjenica.

Prethodno je zahvalio svima koji su doprinijeli uspostavljanju Centra i zakonskog uređenja njegovog funkcioniranja, posebno majkama ubijenih u genocidu, kao i ranijim visokim predstavnicima.

Kazao je da je potrebno očuvati istinu na ubijene i naslijeđe koje čuva Memorijalni centar i to na način da se adekvatno usprotivi negiranju genocida i revizionizmu te iskrivljivanju istine koju su utvrdili međunarodni i domaći sudovi što zahtijeva sveobuhvatne i dobro osmišljenje mjere.

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, danas obilježava 20. godišnjicu zvaničnog otvaranja.

Memorijalni centar osnovan je kao memorijalni kompleks čija je uloga njegovanje i čuvanje sjećanja na nevine žrtve genocida, a koji je, istovremeno, i svojevrsni podsjetnik i opomena budućim generacijama kako se tako što više nikome i nikada ne bi ponovilo. Ovaj memorijalni kompleks, smješten u Potočarima nedaleko od Srebrenice, osnovan je Odlukom visokog predstavnika, a zvanično ga je 20. septembra 2003. godine otvorio Bill Clinton, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Godine 2007. odlukom visokog predstavnika donesen je Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine. Tim zakonom ustanovljen je kao pravni sljednik prvobitne Fondacije sa sjedištem u Potočarima, a definiran je i njegov službeni naziv, piše Federalna.ba.

(TIP/Foto: AA)