Tuzla: U Udruženju PIPOL otvorena senzorna soba

Senzornu sobu, koja je bitna u procesu oporavka i rehabilitacije, djece i mladih, oboljelih i izliječenih od leukemije i drugih malignih bolesti, od danas ima i PIPOL iz Tuzle. Djeci i mladima koji su izliječeni od raka potrebna je i dodatna pomoć i podrška u senzornoj integraciji, rehabilitaciji i resocijalizaciji. Senzorna soba trebala bi biti pomoć na putu ka oporavku.

Alma Puzić majka je 20-godišnje Belme, kojoj je sa 12 godina otkriven tumor na mozgu. Od tada, Belma je u kolicima, a njena majka već osam godina ulaže maksimalne napore da bi njena kćerka mogla imati što kvalitetniji život: “Bitno je da se ostane pozitivno, da se ne gleda da je to kraj života, da je kraj svega – već idemo dalje, borimo se. Bar sam ja tako doktoru rekla. Kada je rekao 3 mjeseca joj je ostalo života, ja sam rekla – doktore, ja nju ne dam, a vi pričajte šta hoćete“.

„Sa mamom sam završila školu, dolazimo ovdje nekad, a podršku mi pružaju svi“, priča Belma Puzić.

Senzorna soba, odnosno multifunkcionalni prostor, u velikoj mjeri bi trebao pomoći djeci i mladima da, uporedo sa svojom bolešću i borbom sa malignim oboljenjima, imaju priliku da se njihova čula i osnovni psihomotorički razvoj formiraju u onoj mjeri kao i kod njihovih vršnjaka.

„Posebno osmišljena senzorna oaza će pomoći našim mališanima koji imaju jako dugotrajno bolničko liječenje, od 6 mjeseci do godinu dana, da se relaksiraju, opuste, da im pomogne da prevaziđu sva ta traumatska iskustva“, objašnjava Amra Saračević, predsjednica Udruženja PIPOL.

Dino Šuta predstavnik je donatora senzorne sobe: „Naša je dužnost da naše najmlađe podržimo u njihovim teškim trenucima, kada su im potrebne neke stvari za ozdravljenje i veoma smo sretni što smo uspjeli da obezbijedimo ovu senzornu sobu, da našim najmlađima pomognemo na putu ka ozdravljenju“.

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih oboljenja PIPOL iz Tuzle broji oko 150 članova iz svih gradova i općina u TK, ali i Brčko distrikta BiH i Republike Srpske. Senzorna soba biti će otvorena pet dana u sedmici, a tu je neizostavan stručni kadar koji će biti velika podrška djeci na putu ka njihovom oporavku.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Azra Bećirović)