Schmidt tvrdi da su opozicionari iz RS-a tražili da smijeni Dodika, oni poriču

Mogao bih reći i mjesto i vrijeme kada su mi lideri opozicije u bh. entitetu RS tražili da maknem Milorada Dodika uz primjenu Bonskih ovlasti, rekao je visoki pedstavnik u BiH.

Dio opozicije u bh. entitetu Republika Srpska tvrdi da je neistina da su od visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta tražili da ukloni predsjednika RS-a Milorada Dodika sa političke scene.

Schmidt je za sarajevski Avaz, komentirarajući zašto se opozicija u RS-u odbila sastati s njim, rekao da “ima razumijevanja za nju“, ali i da su tražili od njega da smijeni Dodika.

“Mogao bih reći i mjesto i vrijeme kada su mi njihovi lideri, njihovi rukovodioci, tražili da maknem Dodika uz primjenu bonskih ovlasti. Zbog toga me čak iznenadilo to da su se neki od njih solidarizirali s Dodikom“, kazao je Schmidt, koji je odbio reći koje su to stranke i lideri.

“To su bili povjerljivi razgovori i to vam ne mogu reći. Kada susretnem one koji su učestvovali u tome, svakako ću ih pogledati duboko u oči, možda se neki od njih i zacrvene“, dodao je, uz napomenu da su od njega tražili da smijeni i druga dva člana tadašnjeg Predsjedništva Bosne i HercegovineH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

SDS i PDP: Christian Schmidt laže

Dio opozicije u RS-u tvrdi da je neistina to što je Schmidt rekao te da ne isključujuću mogućnost da je u pitanju “neka igra“.

Predsjednik opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević izjavio je da Schmidt “laže kada govori da su lideri opozicije od njega tražili da smijeni Dodika“.

“Koji su motivi Schmidta da laže, ne mogu sa sigurnošću znati, a jedna od varijanti je da je sujetan, frustriran i uvrijeđen time što opozicija nije razgovarala s njim u Banjaluci, jer je nelegitiman visoki predstavnik”, rekao je Miličević za medije u RS-u.

Druga vrsta razmišljanja, kaže on, jeste da su Dodik i Schmidt dogovarali ovaj scenario.

I lider opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović kaže da “Schmidt laže“, ali ne isključuje mogućnost da je dogovorena neka igra da se “diskredituje opozicija”.

Borenović je rekao da mu sve liči na “jednu vrstu podmukle i perfidne igre“, odbacujući bilo kakve navode koji unose “takvu vrstu smicalica“.

(TIP/Izvor: Al Jazeera/Agencije/Foto: arhiva/Fena/Harun Muminović)