Video: Studenti napravili auto s dvostruko boljim ubrzanjem od Rimčeve Nevere

Dok traju  prijepori koji električni hipersportski automobil doista ubrzava najbolje, stiže iznenađenje iz jednog europskog sveučilišta.

Prije nešto manje od godinu dana pisali smo o malenom bolidu, djelu grupe studenata GreenTeam sa Sveučilišta u Stuttgartu. Minijaturni jednosjed nepamtljivog imena E0711-11 EVO tada je uspio ubrzati do 100 km/h za 1.461 sekundu, što je bolji rezultat od svih električnih hipersportaša, kao što su Rimčeva Nevera i Lotus Evija.

Sada su njihovi kolege sa Sveučilišta primijenjenih znanosti i umjetnosti u Luzernu i ETH u Zurichu otišli korak dalje. Njihov bolid uspio je apsolvirati ubrzanje do 100 km/h za nevjerojatnih 0.956 sekundi, a za to im je trebalo tek 12.3 metra. Guinnessova knjiga rekorda ih je već ubilježila.

Cjelokupan automobil do svakog detalja je razvijen i proizveden vlastitim snagama u okviru kluba Academic Motorsports Club Zurich (AMZ). Ovaj bolid je još lakši, teži tek 140 kg, a pokreće ga elektropogon s 326 KS, koji čine četiri inwheel motora. A da bi se postigao optimalan prijenos snage na podlogu, studenti su ugradili sustav nalik usisavaču, prenosi Index.hr.

“Snaga nije jedina važna stvar kada se radi o postavljanju rekorda ubrzanja – učinkovit prijenos snage na podlogu je ključan”, kaže Dario Messerli, voditelj aerodinamike u AMZ-u. “Konvencionalni bolidi Formule 1 to rješavaju aerodinamikom: stražnje ili prednje krilo gura bolid na tlo, no taj učinak dolazi do izražaja tek kada automobil postigne određenu brzinu. Upravo je zato ovdje primijenjeno drugačije rješenje”, objašnjavaju u službenom saopćenju.

(TIP/Foto: ETH Zurich)