MTV VMA 2023: Taylor Swift velika pobjednica na ceremoniji slavljenja hip-hopa i Shakire

Taylor Swift je još jednom dominirala na dodjeli MTV Video Music Awards (VMAs), pobjeđujući u svakoj kategoriji u kojoj je bila nominirana, u noći koja je inače slavila latino muziku, uključujući nadmoć Shakire, kao i 50 godina hip- hopa.

Swift, koja se trenutno nalazi usred prve u historiji turneje vrijedne milijardu dolara, odnijela je glavnu nagradu večeri, video godine, za svoju pjesmu Anti-Hero, kao i najbolju režiju, najbolji pop video i pjesmu godine. Ova 33-godišnja pjevačica je svoje pobjede posvetila umjetnosti pisanja pjesama, kao i ‘NSyncu, koji se ponovo okupio po prvi put u više od decenije kako bi joj dodijelio jednu nagradu, te njenom video montažeru Chancleru Hanesu i snimateljici Rini Yang, koja je govorila u Swiftino ime za njen video snimak godine.

Nakon što je prošle godine podijelila ulogu voditelja sa LL Cool J-om i Jackom Harlowom, Nicki Minaj je ove godine bila jedini domaćin 40.  VMA-a u Prudential Centru u New Jerseyu i osvojila nagradu za najbolji hip-hop za svoju pjesmu Super Freaky Girl. „Tako se često šalim i igram se i slično, ali večeras, ne znam zašto, otkako sam se jutros probudila imala sam zaista snažan osjećaj zahvalnosti“, rekla je.

VMA sa velikim performansama, relativno bez haosa, posvetili su značajan dio svoje skoro četverosatne ceremonije proslavi 50 godina hip-hopa, od nastupa Lil Waynea na otvaranju večeri do VMA debija Metro Boomina do finalne mješavine sa Dougom E Freshom, Grandmaster Flashom i Furious Five, LL Cool J, Darryl McDanielsom iz Run DMC-a, Lil Wayneom i samom Minaj. Mary J Blige uručila je globalnu nagradu ikona Diddyju, AKA Puff Daddyu i Loveu, čije je pravo ime Sean Combs. “Niko ne zaslužuje da ga nazivaju ikonom više od ovog čovjeka”, rekla je Blige o reperu, producentu, poslovnom mogulu i izdavaču, koji je izveo niz hitova od Mo Money Mo Problems do Last Night s Keyshiom Coleom koju je ujedno  zajedno sa svojim sinom Kingom Combs.

„Ljubav pobeđuje, znajte. Ljubav pobjeđuje”, rekao je Combs u govoru u kojem je spominjao porijeklo kao raznosača novina prije nego što je dobio ulogu u muzičkim spotovima plesanjem („radivši moj Diddy jig”) u njujorškim klubovima. “Cijenim što ste svi došli kako bi mi dali moje cvijeće i slavili me… ovo je za mene ostvarenje sna.”

VMA je takođe ukazao na globalnu dominaciju latino muzike izvođača kao što su Brazilka Anitta, koja je osvojila najbolji latino za Funk Rave, meksički prodorni umjetnik Peso Pluma i kolumbijska pjevačica Karol G, koja je postala prva žena koja je osvojila prvu nagradu za album na španskom jeziku sa Mañanom Será Bonito. Karol G osvojila je nagradu za najbolju saradnju sa kolegicom Kolumbijkom Shakirom, počasnim gostom večeri, za njihovu pjesmu TGQ. „Ona je legenda. Ona predstavlja našu zemlju i našu latino zajednicu”, rekla je Karol G na španskom.

Wyclef Jean je Shakiri uručio nagradu za njenu video avangardu za doprinos globalnoj muzici. „Latino muzika ne bi bila globalna sila kakva jeste bez Shakire“, rekao je o 46-godišnjoj kolumbijskoj pjevačici, koja je izvela mješavinu hitova. U žustrom govoru o prihvatanju, Shakira je odala počast “nevjerovatnim ženama” koje su joj pomogle da pomjeri granice industrije, njena dva sina, Milanu i Sashi, i fanovima „koji je uvijek podržavaju u svim situacijama. Hvala vam puno što ste moja vojska i što ste mi pomogli da vodim sve svoje bitke.”

Bila je to trijumfalna noć za izvođačice, koje su vladale većinom set liste. Olivia Rodrigo je otpočela noć oštrim, pirotehničkim kolažom pjesama sa svog drugog albuma Guts, a Cardi B i Megan Thee Stallion izvele su energičan debi svog novog singla Bongos. Doja Cat je uzburkala prostoriju sa pjesmama Attention, Paint the Town Red i Demons, okružena vojskom plesačica obojenih krvavom bojom, a Anitta je pjevala i twerkala svoj put kroz Used To Be. Nagrada za najbolji R&B pripala je pjevačici SZA, koja nije bila prisutna, dok je nagrada za najboljeg novog umjetnika pripala reperic Ice Spiceu. Najbolji K-pop pripao je The Strays koji su, zajedno sa Tomorrow x Together, debitovali na VMA.

Tiffany Haddish uručila je prvu ikada televizijsku nagradu za najbolji afrobeat Remi i Seleni Gomez za njihovu pjesmu Calm Down. “Sretan sam što sam večeras ovdje na ovoj bini i predstavljam Afrobeats… Ovdje smo da to odnesemo ostatku svijeta”, rekao je nigerijski pjevač i reper. Gomez je rekla da “ne može biti više počašćena” što je dio saradnje, prve pjesme vođene afričkim izvođačima koja je dostigla milijardu streamova na Spotifyju, i poslala “svu svoju ljubav u Nigeriju”.

Ali noć je pripala Swift, koja je zatvorila show sa još jednom nagradom za video godine, godinu dana nakon što je na pozornici objavila svoj 10. studijski album, Midnights. „Činjenica da je ovo nagrada za koju su glasali fanovi toliko mi znači,“ rekla je o sinoćnjoj dodjeli. “Sve što imam večeras da kažem je hvala. Oduševljena sam.”

(TIP/Izvor: federalna.ba/The Guardian/Foto: Mike Coppola/Getty Images for MTV)