Vlada TK: 2 miliona KM za nedovoljno razvijene, nerazvijene i izrazito nerazvijene općine

Vlada Tuzlanskog kantona je u utorak  donijela Program o finansiranju projekata nedovoljno razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu u 2023. godini. Ovim dokumentom izvršena je raspodjela ukupno 2 miliona KM, koliko je Budžetom Tuzlanskog kantona za 2023. godinu planirano za podršku nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim općinama.

Od ovog iznosa za finansiranje projekata u Teočaku odobreno je 606.060,61 KM, Sapni 505.050,51 KM, Čeliću 464.646,46 KM, Kladnju 262.626,26 KM i Doboj Istoku 161.616,16 KM. Općini Teočak sredstva su dodijeljena za vanjsko uređenje poslovne zone Bilalići, te za rekonstrukciju lokalnih puteva u mjesnim zajednicama Centar, Sniježnica, Jasikovac, Stari Teočak, Husejnovići i Bilalalići – Uzunovići. Sapni su sredstva odobrena za rekonstrukciju putne infrastrukture i izgradnju poslovno-proizvodnog objekta u Sapni. Čeliću za sanaciju i asfaltiranje lokalnih puteva, a Kladnju za regulaciju i uređenje korita rijeke Drinjače, dionica Vitalj-Kladanj-Brateljevići i sanaciju putne infrastrukture na području mjesnih zajednica. Općina Doboj Istok će od odobrenih sredstava rehabilitirati lokalnu cestovnu mrežu u naseljima Mrkani u mjesnoj zajednici Klokotnica.

Ostale odluke

Vlada je prihvatila Mišljenje Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice na prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina. Podsjećamo ovim izmjenama predviđa se da se kao referentni ortofotosnimak iz 2018. godine zamijeni ortofotosnimkom iz 2022. godine, te da se rok za podnošenje zahtijeva za legalizaciju umjesto 31. maja 2023. godine, produži do 31. decembra 2024. godine. Prema informacijama iz jedinica lokalne samouprave zahtjevi za legalizaciju se i dalje podnose, što znači da još uvijek postoji zainteresovanost građana za legalizaciju, a čiji bi zahtjevi zbog proteka roka bili odbačeni kao neblagovremeni. S obzirom na navedeno, mišljenje Ministarstva je da ne postoje smetnje za donošenje Zakona o izmjenama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina.

Donijieta je odluka o izmjenama i dopunama Plana robnih rezervi TK za period 2020 – 2024. godina, kao i Plana robnih rezervi TK za 2023. godinu, čime je predviđena nabavka određene količine osnovnih artikala za robne rezerve za 2023. godinu.

Između ostalog, Vlada je  utvrdila da će iznos novčane pomoći za djecu oboljelu od celijakije, TBC, leukemije, karcinoma i šećerne bolesti iznositi 71,00 KM mjesečno. Uspostavu ovog prava vršit će mjesno nadležni centri za socijalni rad, a u skladu sa Uputstvom o načinu uspostavljanja i ostvarivanja prava na novčanu pomoć za djecu oboljelu od celijakije, TBC, leukemije, karcinoma i šećerne bolesti.

S obzirom da su gradovi i općine iskazali volju da se naknada povodom vjerskih praznika uvede kao pravo državnih službenika i namještenika zaposlenim i u gradskim i općinskim organima, Vlada Tuzlanskog kantona je danas, nakon konsultacija sa predstavnicima Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine, prihvatila tekst Aneksa VII Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima uprave i sudske vlasti u Tuzlanskom kantonu koji će se potpisati između Vlade Tuzlanskog kantona i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kadroviranje

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas privremeno imenovala Upravni odbor Javne ustanove Arhiv Tuzlanskog kantona na period najduže 60 dana ili do okončanja procedure izbora i imenovanja putem javnog oglasa. Također, Vlada je imenovala punomoćnike koji u ime osnivača vrše ovlašćenja Skupštine Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“ d.o.o., te utvrdila prijedlog kandidata za privremeno imenovanje predsjednika i članova Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“, koji će biti imenovan na period od 90 dana, odnosno do okončanja zakonske procedure izbora i imenovanja predsjednika i članova Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“ d.o.o. Osim navedenog imenovano je nekoliko privremenih školskih odbora u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

(TIP)