Predstavnici iz RS-a spremni napustiti državne institucije

Sprema li se nova blokada državnih institucija? Sa sastanka u Istočnom Sarajevu jedinstven stav predstavnika RS-a u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine – spremni smo napustiti državne institucije. Kao razlog navode, kako tvrde, provokacije visokog predstavnika. Poručili su da neće dozvoliti udare na RS, njene institucije i predsjednika Milorada Dodika. Nastavit će pratiti aktivnosti visokog predstavnika i po potrebi ujedinjeno djelovati.

U Administrativnom centru RS-a okupljeni ministri, zamjenici i savjetnici. Na stolu odluka o napuštanju institucija Bosne i Hercegovine. Sve iza zatvorenih vrata. U pratnji odabranih medija, bliskih režimu. Ostali na ulici, bez ulaznice za sastanak, ali i informacije. Naknadno, prisutni mediji prenose ono što je na sastanku dogovoreno.

“Ono što želimo da potpuno afirmišemo i to je naša najvažnija poruka – krajnja lojalnost RS-u svih onih koji je predstavljaju u nivou VMBiH, agencija i institucija”, rekao je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (SNSD).

“Kada budemo stekli dojam da je naš rad u zajedničkim institucijama besmislen, da ne možemo da radimo ono za šta smo izabrani, ne vidim zašto više da se bavimo tim poslom. Ja samo molim kolege iz Federacije, a trebalo bi da se pita nas, nikoga sa strane, da nas ne dovedu u situaciju da nemamo drugog izlaza. Čovjeka kad dovedete da nema izlaza, onda on uradi onaj korak koji mu je jedini preostao”, poručio je Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora BiH (SNSD).

Optužnica protiv Milorada Dodika zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika ujedinila je predstavnike RS-a. Spremni napustiti državne institucije, nastavit će promatrati i analizirati aktivnosti Christiana Schmidta. Istovremeno, odbacuju sve njegove odluke koje, tvrde, doprinose političkoj krizi u državi.

“Zajednički smo konstatovali da je sudski postupak protiv predsjednika RS-a politički, da je neosnovan, da je neutemeljen i da Sud i Tužilaštvo, koji su nametnuti odlukama visokog predstavnika, jesu destabilizirajući faktor u samoj Bosni i Hercegovini”, rekao je Košarac.

“On je danas dobio jasnu poruku. Kad su u pitanju svi politički subjekti, kako ih dijelimo na poziciju i opoziciju, niko nije bio spreman da s razgovara s njim”, istakao je Amidžić.

Spremnost da napuste rad Parlamenta Bosne i Hercegovine iskazali su i članovi rukovodstva oba doma Nebojša Radmanović i Nikola Špirić. A, potez je podržao Klub Srba u Domu naroda. Inače, ovo je drugi put predstavnicima RS-a samo u ovom mandatu da iz institucija Bosne i Hercegovine najavljuju odlazak i njihovu blokadu.

(TIP/Izvor: federalna.ba)

Komentar

  • mici says:

    Oni ne prihvataju državu koja bi procesuirala Dodika zbog urušavanja i negiranja te iste države. Došli na državne pozicije sa kojih bi da negiraju i podrivaju državu i da za to nudu plaćeni. E to nema nigdje.

Komentari su zatvoreni.