Doručak dostojan sultana: Recept za neodoljiva turska jaja u jogurtu

Poširana jaja poslužena u mješavini jogurta i bijelog luka turski su specijalitet, dostojan sultana. Prema nekim podacima, u 15. stoljeću çılbır je doista svako jutro stizao na stol otomanskim vladarima.

U jelo se tradicionano dodaje umjereno ljut čili Aleppo, začin koji je dobio naziv po sirijskom gradu, gdje se i najviše uzgajao. Poznat je i pod nazivima halaby papričica, pul biber i haleb biber.

Nemate li Aleppo, poslužit će i ljuta ili slatka mljevena paprika. Kuhari širom svijeta zaljubili su se u turski mirisni doručak pa se od recepta do recepta mogu primijetiti varijacije na temu. Neki chefovi će zagrijati jogurt prije posluživanja kako bi bio kremastiji, dok će ga drugi poslužiti hladnog.

Najzahtjevniji dio pripreme je poširanje jaja, ali uz malo prakse lako je doći do rezultata. Kako biste uspješno poširali jaja birajte što svježija jer stajanjem postaju vodena pa se tokom kuhanja u vodi neće lijepo oblikovati. Jaja neka budu hladna jer duže ostaju stisnuta i neće “zaplesati” po posudi, a i lakše ćete tempirati vrijeme kuhanja jer će žumanjak biti tekuć, a bjelanjak čvrst.

Çılbır ne treba brkati s čimburom, jelom od mljevenog mesa s jajima koje se priprema širom Balkana.

Sastojci za turska jaja:

  • 200 g grčkog jogurta
  • 1 češanj bijelog luka
  • 1 kašikica soli
  • 2 kašike maslaca
  • 1 kašika maslinova ulja
  • 1 kašikica mljevene paprike
  • 2 jaja
  • 1 kašika jabučnog octa
  • Kopar

Priprema turskih jaja :

Uzmite posudu srednje veličine, napunite je vodom u visini od oko 4 cm i zagrijte je. Poklopite je posudom otpornom na temperaturu tako da nema kontakta s vodom i u nju stavite jogurt, sol i usitnjeni bijeli luk. Promiješajte. Kada se jogurt zagrije na tjelesnu temperaturu (provjerite na koži) ugasite vatru, ali ostavite posudu. Zagrijte maslac i kad lagano počne tamnjeti pa ugasite vatru i umiješate ulje i mljevenu papriku. Ulijte ocat u vodu i prije nego što provrije smanjite vatru. Jaja razbijte u zasebnim posudicama. Kšikom napravite kružni pokret pa unutra spustite jaje i kuhajte na umjerenoj vatri 3-4 minute pa izvadite šupljikavom kašikom. Topli jogurt podijelite u dva tanjira i na svaki stavite po jedno jaje pa prelijte uljem s paprikom te prema želji ukrasite koprom.

(TIP/Izvor: Punkufer.hr/Foto: Shutterstock)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.