Adis Jašarević: Istina je bolna, ali je istina…Zašto mladi trebaju otići iz BiH?

Bosna i Hercegovina je prelijepa zemlja sa većinski ‘mentalno ograničenim’ stanovništvom koji za ‘male novce’ ili interese na izborima bira političare ravne sebi. Dakle, ljude koji bi zbog interesesa, novca i pogodnosti zanemarili i prodali sve.

Šta su politike u BiH?

Politika se zasniva na interesnim grupama i njima bliskim ljudima koji zgrću što više novca u što kraćem vremenskom roku (dok su na vlasti, tj. u mogućnosti). Ako mislite da ima bitne razlike između političkih subjekata koji se smjenjuju godinama na vlasti u BiH, onda ste u zabludi. U svakoj stranci, koaliciji, postoje frakcije koje se bore za prevlast isključivo vođeni interesom. Ne interesom građana, nego ‘njihovim’ interesom.  ‘Kradu’ se stotine miliona KM i niko ne odgovara. Štele, nepotizam, korupcija,  lopovluk su postali praksa i način života u BiH! Nešto sasvim ‘normano’, na šta smo oguglali. Ne treba generalizovati, čast izuzetcima. Kada razgovaraš sa građanima, kažu: ˝I ja bih, samo da mogu…Niko nije završio u zatvoru˝. Jesmo li zaslužili bolje?!

Šta je razlika između birača i političara u BiH?

Birača možeš kupiti za 50, 100 KM, a ‘ruku’ u parlamentu za milion, pozicije u javnim preduzećima iz kojih će izvlačiti novce. Birača (građanina) će osuditi za 20 kg krompira koje je nelegalno iskopao da bi prehranio porodicu  ili dva stabla koje je posjekao, a političara neće za otuđene milione KM. Dokazi se izgube na putu do suda! Nemamo pravne države, nismo svi kao građani jednaki pred sudom.Nema sfere društva u BiH koje politika nije kontaminirala. Obrazovanje, sport, medije, NVO sektor…Svi su u ‘govnima do guše’. U ovoj zemlji možete biti najbolji u bilo kojoj oblasti života i ostat ćete ‘gladni’ i na margini jer niste podobni. U ovoj državi politika bira sve i odlučuje o svemu.

Licemjerna međunarodna zajednica u BiH

U našoj državi međunarodna zajednica može sve u FBiH. Da pravi presedane, suspenduje na jedan dan Ustav, dogovara vlast. Ali samo u FBiH? U RS-u ne! Zašto? Jer mislite da se velike sile boje vlasti u RS-u? Da ne mogu smijeniti za 48 sati predsjednika RS-a Milorada Dodika i vlast u manjem bh. entitetu? Da li mislite da za sve godine međunarodna zajednica nije mogla od BiH napraviti funkcionalnu državu? Naravno da je mogla, no pitanje je da li im je u interesu da to urade?! U politici nema ‘prijatelja’, nego samo ‘interes’. Mislite li da ovo šta rade predstavnici međunarodne zajednice u BiH, može se raditi u njihovim zemljama sa demokratskim uređenjem iz kojih dolaze? Neki će kazati BiH je drugo. OK. Ali zar mi ne želimo u EU? Da bude kao što je u njihovim zemljama? Zar standardi ne bi trebali biti isti! Važan je samo interes. Kada uzmete u obzir interes bh. političara, zatim interes predstavnik međunarodne zajednice u BiH, građanima ove države ostane jedno ‘veliko ništa’. Ostaje im da se ‘kolju’ ko je veći Bošnjak, Srbin, Hrvat. Ostale, građane ko ‘je.be’, nisu bitni, jer nam je Ustav diskriminatoran.

Sluđivanje građana!

Živimo u državi u kojoj politike iz RS-a mrze sve što je BiH, a s druge strane, u FBiH je alibi za sve RS. To vam je kao da imate automobil bez motora koji jedni guraju lijevo, a drugi desno. Svi se nadaju da neće upaliti i nizbrdici…Niko i ne misli o kočnicama i volanu.  Politički lideri se dogovoraju po kafanama prije sjednica Parlamenta?! Koja je uloga izabranih  zastupnika? Pa samo da ‘dignu ruke’ i da za to uzmu velike novce. Da ‘prelete’ iz stranke u stranku za velike novce i povlastice. Politika je odavno u BiH najbolji biznis! Budimo iskreni, zašto ljudi i ‘ulaze’ i ‘mijenjaju’  političke stranke u BiH? Zbog vlastitog interesa.

Bh. paradoks!

Oni najbolji među nama nemaju šanse, jer se naši političari na svim nivoima vlasti  okružuju ‘glupljim od sebe’ kako bih ih bezuvjetno slušali. Jer bez njih oni ne bi postigli ništa. Najgori mađu nama nam kroje budućnost…

˝Ostajte ovdje!…Sunce tuđeg neba,
Neće vas grijat kô što ovo grije;
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije˝.

Zajebite to…Sunce Vas i vašu  porodicu neće grijati ni ovdje u BiH ako nemate zasluženu šansu,  posao i novce za normalan i dostojanstven život.Porodice bh. političara su zbrinute. Jeste li primjetili da samo bh. političari pričaju o patriotizmu, dok su borci koji su svoje zdravlje i dijelove tijela ostavili po rovovima prepušteni sami sebi. Zato idite tamo gdje možete ostvariti svoje snove i  sreću za svoju porodicu.Uvijek se možete vratiti…U BiH se neće ništa promijeniti ni za 30 godina. Ko bude živ, uvjerit će se!

(TIP/Autor: Adis Jašarević/Foto:Ilustracija)