Video/Foto: Obilježen Dan općine Banovići; Gutić: ‘Ovo je otvoren grad u kome se bilježi napredak u svim oblastima’

Svečanom akademijom u Banovićima je obilježen 10. septembar – Dan Općine, najznačajniji datum u novijoj historiji Banovića. Prije 28 godina združene jedinice Drugog i Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine oslobodile su Aljkoviće i Seonu i donijele Banovićanima slobodu. Danas Banovići su dokaz da nada u bolje i ljepše sutra ipak živi.

„Banovići žive i u Banovićima se dešavaju lijepe stvari. Ovo je otvoren grad u kome se bilježi napredak u svim oblastima“ – istakao je u svom referatu općinski načelnik dr. Bego Gutić, koji je napravio kratak rezime trenutnog stanja u Općini i šta je sve urađeno u protekloj godini. Kazao je da je sloboda u kojoj mi danas uživamo plaćena skupo, životima najboljih sinova Bosne i Hercegovine, i da nam oni trebaju biti motiv i podrška u nastojanju da pokažemo kako život ipak pobjeđuje.

Svečanoj akademiji u povodu Dana općine Banovići prisustvovali su brojni gosti iz političkog i društvenog života Banovića, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine. Prisutnima su se obratili  premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, te predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović. Čestitajući građanima Banovića 10. septembar istakli su da svojim prisustvom pokazuju stav Vlade i Skupštine TK kada je u pitanju ova općina i da Banovići imaju njihovu punu podršku. Kao primjer te podrške naveli  su brojne zajedničke projekte realizovane u proteklih godinu dana, a za koje je Vlada TK izdvojila oko milion maraka.

Na akademiji su uručene zahvlnice zaslužnim pojedincima i kolektivima, dodjeljene nagrade djeci za najbolji literarni rad. Svečanost su svojim nastupom uveličali učenici Osnovne škole Banovići i članovi Kulturno-umjetničkog društva „Litva“.

U povodu 10. septembra, Dana općine Banovići brojne delegacije položile su cvijeće na Centralno spomen obilježje, gdje su odali poštu i proučili fatihu  šehidima i poginulim borcima Općine.

Prije Svečane akademije,načelnik  Gutić organizovao je prijem za delegaciju Vlade TK. Zajedno sa premijerom Haligaićem i ministrima u Vladi upriličen je obilazak prostora nove gradske pijace u čije uređenje je Vlada TK do sada uložila oko milion i 250 hiljada KM, te prostora Islamskog centra Banovići, gdje se gradi aministrativno-poslovna zgrda u suradnji sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica.

(TIP)