Odgajateljica djetetu lijepila usta i vezala ruke, vraćena na posao

U dječijem vrtiću Trnsko, u hrvatskoj, jedna je odgojiteljica djeci lijepila usta selotejpom i vezala ruke, a prosvjetna inspekcija donijela je rješenje o povredi radne discipline te preporučila izricanje opomene odgojiteljici uz mogućnost otkaza. Sada je Vijeće vrtića odlučilo da se odgajateljica može vratiti na posao, što je uznemirilo majku čijem se djetetu to dogodilo.

Majka četverogodišnjeg djeteta kojemu se to dogodilo za HRT je ispričala slijed događaja.

“Jedna majka je u četvrtom mjesecu u grupi našeg vrtića napisala da se njezinu djetetu zalijepila pik-traka na usta. Na to se nadovezao još jedan roditelj. Naša teta rekla je da je to bila igra i da ona nije pokušala to spriječiti, da su oni to međusobno radili, da su i vezali ruke, da su se igrali policajca i lopova.

Jedno vrijeme bilo je zatišje vezano za to. Nakon toga smo mi roditelji pokrenuli na našoj WhatsApp grupi temu o tome čije dijete priča, čije dijete ne priča. Bilo je roditelja čija djeca pričaju i onih čija ne pričaju. Jedan roditelj odlučio je sve prijaviti ravnateljici jer je mislio, naravno, da to nije istina, da su to samo priče. No, ravnateljica je sazvala naše odgojiteljice. Netko je došao i priznao da je vidio tetu u tom činu”, navodi majka.

Nakon toga ju je ravnateljica osobno nazvala te predložila razgovor kod nje, na što se isti dan odazvala.

“Psihologinja i ravnateljica posjele su me i rekle da se, nažalost, prema svim utvrđenim činjenicama i dokazima, mom djetetu to dogodilo, da mu je teta u svrhu kazne zalijepila selotejp na usta jer se, prema njihovim navodima, on u tom trenutku beljio, rekao neku prostu riječ ili takvo što.

Ja dotad nisam imala opaske ni od teta, ni od nekog odgojitelja da on radi takve stvari. Nismo imali nikakvu komunikaciju o tome. Dobar dan, doviđenja, to je bilo to od komunikacije s tom tetom. Tog istog dana sastanak je održan sa svim roditeljima u grupi. Ravnateljica je na tom sastanku potvrdila da je događaj istinit.

Nije nam smjela reći detalje, niti kako je doznala, niti ja znam tko joj je to rekao. Tako su svi saznali. Bilo je i pozitivnih i negativnih komentara roditelja, naravno. Svi smo bili skeptični vezano za to, je li to zaista istina. Nažalost, nitko nam nije mogao reći da je to tako, to nam je priznao taj i taj, i dandanas se to ne zna”, kaže majka.

Čekala je, kaže, mjerodavne institucije kojima je ravnateljica prijavila da nešto poduzmu, počnu pokretati postupak.

“U međuvremenu nas je socijalna kontaktirala, bili smo kod njih na razgovoru. Tog dana kada smo bili u socijalnom, bili smo i u policiji da nas pitaju kako smo saznali to te su rekli da će se ispitati svi ostali. Na kraju to već dosta dugo traje, od svibnja. Ja sam počela zvati sve službe, ministarstva, agenciju, prosvjetnu inspekciju.

NASTAVAK TEKSTA PROČITAJTE OVDJE

(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Ilustracija/Pixabay)