Video/Foto: Novi CLA najavio četiri nova Mercedesa

Mercedes je električnim konceptom poznatog imena najavio novi model.

Kao i do sada, CLA je i dalje elegantni coupe s četirima vratima. Dakako, koncept je dobio brojna ekstravagantna rješenja, pa tako uz novi interpretaciju prednjice s osvijetljenom maskom i velikim logom donosi i novi LED potpis prednjih svjetala.

 

A kad je LED rasvjeta u pitanju, Mercedes je tu napravio novi iskorak. Osvijetljena traka sada gotovo u potpunosti okružuje automobil. Na sve se nadovezuju atraktivno krojeni naplaci, promjera čak 21 inč, u potpunosti zaobljen stražnji kraj te kao točka na i, potpuno transparentni stakleni krov.

Minimalizam dominira kabinom u kojoj mjesta ima samo za zaslone. Brojimo ih pet, a svi su spojeni u jednu cjelinu. Zasloni su i u kružnim ventilacijskim otvorima, a iz Mercedesa poručuju kako su pripremili novi operativni sustav s vodeno hlađenim čipom iz NVIDIA-e.

CLA Concept koristi modularnu MMA arhitekturu. Predviđa se ugradnja dvije različite baterije, litij-željezo-fosfatne te karakteristikama superiornije s anodom od silicijeva oksida. Uzevši u obzir potrošnju od odličnih 12 kWh/100 km, ovaj automobil ima doseg veći od 750 km. A 800-voltna arhitektura donosi mogućnost punjenja snagom do 250 km.

Performanse nisu poznate, ali se zna kako elektromotor daje 238 KS, a teži tek 110 kg.  Pogon je to koji će biti osnova budućih “malih” Mercedesa. U pitanju su četiri modela, coupe s četverim vratima, shooting brake i dva SUV-a. Pridodamo li tome kompleksni sustav autonomne vožnje razine 2, jasno je kako Mercedes opet podiže letvicu, i to u najnižem segmentu u kojem je prisutan, piše Index.hr.

(TIP)