Novozelanđanka otkrila hirurški instrument ‘veličine tanjira’ koji je ostao u tijelu nakon operacije

Ženi koja je 18 mjeseci patila od hroničnih bolova nakon carskog reza, pronađen je u trbuhu hirurški instrument veličine tanjira.

Alexis retraktor, ili AWR, ostavljen je u stomaku novozelandske majke nakon što je 2020. rodila bebu u gradskoj bolnici u Oklandu 2020.

Nakon početne istrage slučaja, Te Whatu Ora Auckland, bivši Oklandski zdravstveni odbor, tvrdio je da nije imao propusta u brizi pacijentice, koja je tada imala 20 godina.

No, u ponedjeljak je novozelandska povjerenica za zdravlje i invalidnost, Morag McDowell, otkrila da Te Whatu Ora Auckland krši kodeks prava pacijenata.

„Postoji značajan presedan kojim se može zaključiti da kada se strani predmet ostavi u pacijentu tokom operacije, onda je njega pala ispod odgovarajućeg standarda“, navodi se u McDowellinom izvještaju. “To je događaj koji se ‘nikad’ ne bi smio dogoditi.”

U izvještaju se navodi da je žena podvrgnuta zakazanom carskom rezu zbog zabrinutosti zbog problema sa posteljicom.

„Alexis retraktor rane (AWR), uređaj koji se koristi za povlačenje ivica rane tokom operacije, ostavljen je u njenom stomaku nakon carskog reza. To je dovelo do toga da je žena patila od hroničnih bolova u trbuhu sve dok uređaj nije slučajno otkriven na CT-u abdomena.”

Ekstra veliki AWR, “veličine tanjira za večeru” i dizajniran da povuče rezove do 17 cm u prečniku, nije bio detektovan rendgenskim snimkom.

Na kraju je uklonjen iz ženinog abdomena 2021. godine, otprilike 18 mjeseci nakon početne procedure i brojnih posjeta njenom ljekaru opšte prakse. Jednom prilikom je  bol bila toliko jaka da je posjetila hitnu pomoć u gradskoj bolnici u Oklandu.

Tokom operacije 2020. godine u sali su bili hirurg, medicinski tehničar, instrumentarka, tri medicinske sestre, dva anesteziologa, dva anesteziološka tehničara i babica. Broj svih hirurških instrumenata korištenih u zahvatu nije uključivao AWR, vjerovatno „zbog činjenice da Alexis retraktor ne ulazi u ranu u potpunosti jer polovina retraktora treba da ostane izvan pacijenta kako ne bi bili u opasnosti da budu ostavljeni unutar pacijenta”, rekla je medicinska sestra komisiji.

U izvještaju se napominje da je slučaj “izuzetno sličan” drugom slučaju od ranije i savjetuje da bi pravila bolničkog hirurškog brojanja trebala biti jasnija.

Komesar je priznao da je osoblje sale uključeno u operaciju bilo iskreno zabrinuto i izvinilo se nakon što je čulo za ženino iskustvo, ali je bilo oštro u odgovoru na tvrdnje Te Whatu Ora.

„Te Whatu Ora je ukazao na nedostatak stručnih dokaza koji bi podržali zaključak da je kodeks  prekršen i naveo poznate stope grešaka“, napisala je McDowell. “Međutim, bez problema se može zaključiti da je zadržavanje hirurškog instrumenta u tijelu osobe znatno ispod očekivanog standarda njege – i ne smatram potrebnim imati konkretan stručni savjet koji bi mi pomogao da dođem do tog zaključka.”

U izjavi, dr Mike Shepherd, direktor operacija Te Whatu Ora grupe za Te Toka Tumai Auckland, se izvinio za grešku.

“U ime naše zdravstvene službe za žene u Te Toka Tumai Auckland i Te Whatu Ora, željela bih reći koliko nam je žao zbog onoga što se dogodilo pacijentkinji, i priznajem uticaj koji će to imati na nju i njenu whānau (porodicu).

(TIP/Izvor: federalna.ba/The Guardian/Foto: Doug Sherring/AP)