Najmanje 73 mrtvih u požaru u Johannesburgu

Broj poginulih u požaru u stambenoj zgradi u južnoafričkoj prijestonici Johannesburgu porastao je na 73, saopštio je portparol Gradske uprave za upravljanje vanrednim situacijama Robert Mulaudzi. On je na društvenoj mreži “X” objavio da je povrijeđeno 52 ljudi.

“Najnovije informacije su da je poginulo 73 ljudi, a da je 52 povrijeđeno. Operacija potrage i spasavanja se nastavlja”, napisao je Mulaudzi.  Dodao je da strahuju da bi se broj poginulih mogao povećati. Kazao je da su dojavu o požaru primili oko 1.30 sati po lokalnom vremenu.

“Preko 20 godina u službi, nikada nisam naišao na ovako nešto”, rekao je. Unutar zgrade od pet spratova bilo je neformalno naselje, rekao je Mulaudzi. „Dakle, [ima] mnogo neformalnih struktura unutar zgrade. Ima dosta krhotina koje moramo ukloniti.”

Lokalna televizijska stanica Newzroom Afrika saopštila je da je zgrada ranije bila napuštena, ali da je još uvijek bila nastanjena u vrijeme požara.

Vlasti su saopštile da je požar uveliko ugašen, ali dim i dalje izlazi iz zacrnjele zgrade u centru Johanesburga.

Vlasti su saopštile da je vatra većim dijelom ugašena, ali da je dim nastavio izlaziti kroz prozore zgrade u centru grada. Na nekim prozorima visili su i nizovi čaršafa i drugog materijala.

Mulaudzi je rekao da je zgrada zapravo “neformalno naselje” u koje su se beskućnici uselili tražeći smještaj bez ikakvih formalnih ugovora o zakupu.

U zgradi je moglo biti i do 200 ljudi, rekli su svjedoci.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)