Objavljen popis zemalja najboljih za umirovljenike. Na listi samo jedna iz bivše Juge

Global Retirement Index objavio je rang-listu država koje su najbolje za umirovljenike. Na popisu se nalazi 40 država svijeta u kojima umirovljenici najbolje žive.

Nekoliko kategorija analizirano je u svakoj zemlji, a među njima su visina mirovine, zdravstvena zaštita, kvaliteta okoliša i opći životni uvjeti. Na temelju tih analiza došli su do rezultata kojih je 40 zemalja najbolje za ljude u mirovini.

Na prvom mjestu Norveška, Hrvatska nije na listi

Prema kriterijima koji su uzeti u obzir, čini se da je najugodniji umirovljenički život rezerviran za Norvešku, koja se nalazi na prvom mjestu. Norvešku na listi slijede Švicarska, Island, Irska i Australija. Među prvih deset zemalja samo su dvije izvan Europe – Australija i Novi Zeland.

Slovenija je zauzela 21. mjesto i tako se našla ispred velikih zemalja kao što su Japan, Francuska i Italija. Mađarska je na 32. mjestu.

Inače, Global Retirement Index nastoji ispitati čimbenike koji utječu na sigurnost umirovljenja. Od 2012. godine objavljuje ga francuska tvrtka Natixis, specijalizirana za upravljanje imovinom.

Podsjetimo, Forbes je nedavno objavio popis pet destinacija u kojima je najbolje živjeti u mirovini. Na njihovom prvom mjestu našla se Crna Gora, točnije zaljev Boka kotorska. Kolumnistica Kathleen Peddicord piše da je za tamošnji život mjesečno potrebno imati budžet od 2900 dolara (oko 2600 eura), piše Index.hr.

(TIP/Foto:  Shutterstock/Marko Picek/PIXSELL)