Regija u Kini nudi novčane ‘nagrade’ za mladence ako je mlada mlađa od 25 godina

Okrug u istočnoj Kini nudi parovima “nagradu” od 1.000 juana (137 dolara) ako mladenka ima 25 godina ili manje, što je posljednja u nizu mjera za poticanje mladih da se vjenčaju usred sve veće zabrinutosti zbog pada nacionalnog nataliteta.

U obavještenju, koje je prošle sedmice objavljeno na službenom WeChat računu okruga Changshan, navodi se da se nagrađuje promoviranje “braka i rađanja djece primjerenog uzrastu” za prve brakove. Također uključuje niz subvencija za brigu o djeci, plodnosti i obrazovanju za parove koji imaju djecu.

Zabrinuti zbog prvog pada stanovništva Kine u posljednjih šest decenija kao i brzog starenja stanovništva, vlasti hitno uvode niz mjera za podizanje nataliteta, uključujući finansijske poticaje i poboljšane ustanove za brigu o djeci. Minimalna zakonska starosna dob za brak u Kini je 22 godine za muškarce i 20 za žene, ali broj parova koji stupaju u brak opada, što je smanjilo natalitet zbog zvanične politike koja neudatim ženama otežava rađanje djece.

Stopa brakova dostigla je rekordno nizak nivo u 2022. godini od 6,8 miliona, što je najniži nivo od 1986. godine, prema vladinim podacima objavljenim u junu. Prošle godine bilo je 800.000 brakova manje nego 2021. Procjenjuje se da je stopa fertiliteta u Kini, koja je već jedna od najnižih na svijetu, pala na rekordno nisku razinu od 1,09 u 2022. godini, izvještavaju državni mediji.

Visoki troškovi brige o djeci i prijetnja odgađanja poslovne karijere natjerali su mnoge žene da imaju više djece ili ih uopće nemaju. Rodna diskriminacija i tradicionalni stereotipi i dalje su rasprostranjeni u cijeloj zemlji.

Nisko povjerenje potrošača i rastuća zabrinutost za zdravlje kineske ekonomije također su ključni faktori koje mladi Kinezi navode zbog toga što ne žele da se vjenčaju i imaju djecu.

(TIP/Izvor: federalna.ba/The Guardian/Foto: Shutterstock)