Reisu-l-ulema Kavazović i muftija Fazlović obišli restauriranu Husejnija džamiju u Gradačcu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović  su posjetili zgradu sjedišta Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Gradačac i restauriranu Husejnija džamiju.

Fazlović je kazao da su uspjeli obaviti rekonstrukciju administrativne zgrade, te da se tu može kvalitetno obavljati misija Islamske zajednice.

Također, reis Kavazović posjetio je i restauriranu Husejnija džamiju u Gradačcu, koja pored svakodnevne svrhe, kako je Fazlović rekao, simbolički je izuzetno važna za taj dio BiH.

Podsjetio je na bogatu prošlost Gradačca, na historiju vakufa Husein-kapetana Gradaščevića, a džamija je centralni dio njegovog vakufa.

Restauratorski radovi su se odnosili na cjelokupnu unutrašnjost džamije kako bi se dovela u izvorno stanje bez narušavanja prvobitnog i autentičnog izgleda.

Džamija je kroz historiju bila obnavljana nekoliko puta, tako da je njen originalni, estetski aspekt bio potpuno nepoznat. Tokom sadašnje restauracije čišćenjem materijala došlo se do originalnog sloja.

Restauracija i rekonstrukcija džamije je rađena u nekoliko faza, s ciljem očuvanja autentičnog izgleda džamije. Posljednji radovi na restauraciji su započeli početkom 2019. godine. U narednom periodu će uslijediti radovi na vanjskom uređenju.

Ove posjete su realizirane nakon završetka manifestacije „Dova za domovinu“, javlja MINA.

(TIP/Izvor: Fena)