Nastavlja se politička borba za prevlast nad UKC-om Tuzla

Politička borba za prevlast nad UKC-om Tuzla se nastavlja. Vlast na nivou Federacije i vlast u Tuzlanskom kantonu ne mogu da se dogovore ko će i na koji način upravljati ovom zdravstvenom ustanovom. Federalna vlada je nedavno imenovala Upravni odbor kojeg ne priznaje vlast u Tuzlanskom kantonu. Nakon toga, Kantonalna skupština je poništila odluku o davanju saglasnosti na Statut UKC-a Tuzla i ovlastila Kantonalnu vladu da privremeno imenuje Upravni odbor UKC-a, a što je suprotno federalnom zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Zbog svega, najviše trpe pacijenti koji se nerijetko žale na kvalitet zdravstvenih usluga.

Nakon nedavne sporne odluke Skupštine Tuzlanskog kantona, koja je suprotno Federalnom zakonu o zdravstvenoj zaštiti isključila Federaciju iz suosnivačkih prava nad UKC-om Tuzla, Vlada Federacije najavljuje pokretanje pravnih postupaka pred nadležnim institucijama kako bi zaštitila svoja suosnivačka prava.

“To je nešto što će se rješavati u skladu sa pravnim sistemom ove zemlje, pa ko bude u krivu neka odgovara”, poručio je Nermin Nikšić, premijer FBiH (SDP).

Kantonalna vlast smatra da je odluka koju su donijeli bila jedina logična nakon, kako kažu, ignorantskog odnosa federalne vlasti koja želi ovladati UKC-om. Tužbi se ne boje.

“Neka povuku pravne poteze, imaju pravo. Ja nemam ništa protiv toga. Nek sud ili nadležni organi donesu pravovaljanu odluku koju treba poštovati. Nikakvo krivično djelo nije urađeno, niti može biti urađeno krivično djelo. To braniš svoja prava. Jedini osnivač UKC-a je u sudskom registru je Skupština TK”, kaže Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK (DF).

“Rješenje je da obavimo razgovore i da imenujemo radne grupe koje će preuzeti dalje. Imenovat ćemo najbolje pravnike i s jedne i druge strane koji će dalje razmotriti cjelokupnu situaciju i dvjema vladama, potencijalnim suosnivačima predlože rješenje”, kazao je Irfan Halilagić, premijer TK (SDA).

Opozicija u TK smatra da je odluka kantonalne vlasti nezakonita.

“Imaju neku formulaciju univerzitetsko-kantonalna bolnica, to nigdje u svijetu ne postoji. Ne postoji nigdje u našim pravnim normativima i zakonu itd. I jedini pravi legitiman upravni odbor je upravni odbor imenovan od strane Federalne vlade koji je u skladu sa zakonom”, smatra Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP u Skupštini TK.

Na sceni je pravni haos, UKC-om će istovremenom upravljati dva upravna odbora. Kantonalna vlast tvrdi da pacijenti neće trpjeti nikakve posljedice, a opozicija najavljuje nastavak rada Upravnog odbora koji je imenovala Federalna vlada.

“UKC obavlja sve one funkcije koje je obavljao i zadnjih 10 godina. Na isti način”, dodaje Vujović.

“Upravni odbor imenovan od strane Federalne vlade je već održao jednu sjednicu i vrlo brzo će održati i drugu,treću sjednicu koja će, na kojoj ćemo poduzeti one korake koji se moraju poduzeti, a to je da Klinički centar uvedemo da radi u skladu sa Federalnim zakonom o zdravstvenoj zaštiti”, kaže Hadžić.

Borba za prevlast nad UKC-om je borba za novu skupštinsku većinu koja nije stabilna. Stranke koje su vlast na federalnom nivou, a opozicija u TK bi eventualnim preuzimanjem kontrole nad UKC-om mogla srušiti aktualnu kantonalnu vlast koja ovisi o podršci pojedinih skupštinskih zastupnika koji će biti dio kantonalne vlasti samo ukoliko imaju dominantan uticaj nad upravljačkim procesima na UKC-u.

(TIP/Izvor: federalna.ba)