Na snagu stupio zakon o kleveti u entitetu RS, prijeti svima u BiH

Za kršitelje zakona previđene su kazne od 1.000 do 3.000 eura, a tužbu može podnijeti svako ko se osjeća oklevetanim.

U subotu je na snagu stupio zakon kojim se u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska kleveta smatra krivičnim djelom.

Uprkos činjenici da je zakon donijela Narodna skupština jednog entiteta, on će predstavljati prijetnju svima u Bosni i Hercegovini, koji će biti pod rizikom krivičnog progona zbog javnih istupa koji budu okarakterisani klevetom.

Vlasti Republike Srpske klevetu su označile krivičnim djelom prema zakonu usvojenom 20. jula, a 18. augusta, entitetski predsjednik Milorad Dodik potpisao je ukaz o njegovom stupanju na djelo.

Korak unazad

Za kršitelje zakona previđene su kazne od 1.000 do 3.000 eura, a tužbu može podnijeti svako ko se osjeća oklevetanim nečijim tvrdnjama, izjavama ili medijskim ili objavama na društvenim mrežama bez obzira na to jesu li navodi istiniti ili ne.

Kleveta u BiH dekriminalizirana je još prije 20 godina a uprkos primjedbama i protestima novinarske zajednice, nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija poput OSCE-a, vlasti pod Dodikovom kontrolom odlučile su napraviti korak unazad, što je protumačeno kao nastojanje da se uguše mediji koji o njima kritički izvještavaju.

(TIP/Izvor: Al Jazeera/Agencije)