Amra Nadarević-Vodenčarević: Od detektora metala u školama, potrebniji su nam psiholozi i pedagozi

Odlukom vlasti u Tuzlanskom kantonu svaka osnovna i srednja škola imat će fizičku i tehničku zaštitu, odnosno čovjeka zaštitara i alarmne sustave za metale. Amra Nadarević-Vodenčarević, zastupnica Naše stranke u Skupštini TK, smatra da takve mjere imaju smisla ali za dugoročan učinak i stvaranje nenasilnog društva potreban je kontinuiran, stručan rad s djecom koji omogućavaju pedagozi i psiholozi.

„Na 11. sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona tokom diskusije kada se iznosila “Informacija o stanju sigurnosti u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona sa posebnim osvrtom na dešavanja u JU OŠ Lukavac Grad s kolegicama Silvom Banović i Lejlom Ćebić Đerzić govorila sam o značaju psihologa i socijalnih pedagoga. Potreba za psihološkom pomoći i savjetovanjem u školama je sve veća, a takvog kadra je sve manje. Zato još jednom apeliram na Vladu da prihvati naš  prijedlog da se  osigura psihološka pomoć za sve učenike osnovnih i srednjih škola”, kaže Nadarević-Vodenčarević.

Nadarević Vodenčarević je istakla još jednu mjeru donijetu i TK, a to je zabrana korištenja mobitela u školama. Ona kaže da ta mjera može donijeti rezultate, ali ne prije nego što se roditelji ne odluče za nju.

„Roditelji djeci kupuju mobitele radi sigurnosti. To znači da nedostaje povjerenja za sigurnost djece i u samim školama. Mi prvo moramo vratiti povjerenja roditelja u naše škole pa onda donositi takve mjere”, kaže Nadarević-Vodenčarević.

Zastupnica Nadarević-Vodenčarević sugerirala je i da se revidiraju pravilnici za ljekarska uvjerenja kako za posjedovanje oružja tako i za vozačke dozvole.

(TIP)

2 komentara

  • maribor says:

    Pametnom dosta

  • raton says:

    Slazem se u potpunosti. Dok oni ispregledaju djecu proci ce pola smjene.
    Naravno da je potrebno imati pedagoge i psihologe ali kakve.ne pedagoge i psihologe koji su sebi umislili da su tu da kontrolisu nastavno osoblje, da im iznenada uoadaju na casove i sk. Nego pedegoge i spihologe koji ce svakodnevno p opet ponavljam, svakodnevno rsditi direktno s djecom, roditeljima pa i nastavnicima na tome kako bi se prevenirali probkemi vrsnjackog nasilja i sl.

Komentari su zatvoreni.