Prefini crveni umak koji Italijani obožavaju na stol stiže za samo 20 minuta
![](https://tip.ba/wp-content/uploads/2023/08/1692681323-62613541-pesto-529x400.jpg)
Pesto alla trapanese prepoznaje se po crvenoj boji, koji za razliku od tipičnog, zelenog pesta genovesea sadrži paradajz. Crveni pesto specijalitet je na Siciliji, gdje ga Talijani obožavaju s tjesteninom i najčešće poslužuju s kratkim i debeljuškastim, „zafrknutim“ oblicima koji se zovu busiati.
U trgovinama ćete ga ponekad naći pod nazivom pesto alla siciliana, ali karakterističan je upravo za Trapane, regiju smještenu na samom sjeverozapadu Sicilije. Predivno rustikalan umak ima i hrskavu notu koju duguje bademima, a miriše na paradajz, bosiljak i bijeli luk. Slast mu pruža i naribani sir – pecorino.
Sastojci za pastu alla trapanese:
320 g tjestenine
250 g paradajza
50 g badema
50 g svježeg bosiljka + nekoliko listova za ukrašavanje
1 velika kašika naribanog sira (pecorino) + za posipavanje
1 češanj bijelog luka
dobro maslinovo ulje
so
biber
Priprema paste alla trapanese:
Bademe kuhajte u vrućoj vodi oko tri minute pa ih procijedite i ogulite. Paradajz zarežite pa kuhajte u vrućoj vodi 2 minute. Procijedite ih i ogulite. Naribajte sir. Ogulite i narežite bijeli luk na ploške. Ako imate mužar, iskoristite ga za pripremu umaka, ali pesto možete pripremiti i u mikseru kratko miksajući (pulsirajući) Sastojke nemojte previše izmiksati – umak ne treba biti kremast.
Najprije zgnječite (ili kratko izmiksajte) bademe i bijeli luk, zatim paradajz i bosiljak. Tek na kraju dodajte naribani sir i malo ulja, prema ukusu. Posolite i po želji dodajte malo bibera. Kako navodi Punkufer, tjesteninu skuhajte, ocijedite kad je al dente i pomiješajte s umakom. Dodajte i 2 kašike maslinovog ulja. Prema želji dodajte još sira i ukrasite bosiljkom, piše Punkufer.hr.
(TIP/Foto: Shutterstock)
Jeste svi smo mi amebe i zažmirit cemo na vaše aminovanje kopeksu da pravi prčiju od GIPS-a, sad žanjete ono…