Prefini crveni umak koji Italijani obožavaju na stol stiže za samo 20 minuta

Pesto alla trapanese prepoznaje se po crvenoj boji, koji za razliku od tipičnog, zelenog pesta genovesea sadrži paradajz. Crveni pesto specijalitet je na Siciliji, gdje ga Talijani obožavaju s tjesteninom i najčešće poslužuju s kratkim i debeljuškastim, „zafrknutim“ oblicima koji se zovu busiati.

U trgovinama ćete ga ponekad naći pod nazivom pesto alla siciliana, ali karakterističan je upravo za Trapane, regiju smještenu na samom sjeverozapadu Sicilije. Predivno rustikalan umak ima i hrskavu notu koju duguje bademima, a miriše na paradajz, bosiljak i bijeli luk. Slast mu pruža i naribani sir – pecorino.

Sastojci za pastu alla trapanese:

320 g tjestenine
250 g paradajza
50 g badema
50 g svježeg bosiljka + nekoliko listova za ukrašavanje
1 velika kašika naribanog sira (pecorino) + za posipavanje
1 češanj bijelog luka
dobro maslinovo ulje
so
biber
Priprema paste alla trapanese:

Bademe kuhajte u vrućoj vodi oko tri minute pa ih procijedite i ogulite. Paradajz zarežite pa kuhajte u vrućoj vodi 2 minute. Procijedite ih i ogulite. Naribajte sir. Ogulite i narežite bijeli luk na ploške. Ako imate mužar, iskoristite ga za pripremu umaka, ali pesto možete pripremiti i u mikseru kratko miksajući (pulsirajući) Sastojke nemojte previše izmiksati – umak ne treba biti kremast.

Najprije zgnječite (ili kratko izmiksajte) bademe i bijeli luk, zatim paradajz i bosiljak. Tek na kraju dodajte naribani sir i malo ulja, prema ukusu. Posolite i po želji dodajte malo bibera. Kako navodi Punkufer, tjesteninu skuhajte, ocijedite kad je al dente i pomiješajte s umakom. Dodajte i 2 kašike maslinovog ulja. Prema želji dodajte još sira i ukrasite bosiljkom, piše Punkufer.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)